latinica  ћирилица
22/07/2019 |  17:54 ⇒ 23/07/2019 | 07:41 | Аутор: РТРС

БиХ клизи у потпуну блокаду

Синдикат државних службеника и запослених у бх. институцијама, као и Савез синдиката полицијских органа у БиХ, пријете штрајком ако се не усвоји одлука о привременом финансирању. Скоро мјесец дана Савјет министара није засједао, углавном због недоласка хрватских министара који никада нису рекли да не желе да раде, већ су своје одуство правдали процедуралним грешкама. За сутра је најављена сједница на чијем дневном реду је Одлука о привременом финансирању бх. институција за јул-септембар.

БиХ клизи у потпуну блокаду. Не само да није формирана извршна власт у складу с резултатима прошлогодишњих избора, већ и постојећи Савјет министара у техничком мандату, усљед компликованих политичких односа међу формалним партнерима на бх. нивоу, једва да функционише. Буџета за 2019. нема, а одлуке о привременом финансирању се не доносе.

- Упитно је како ће БиХ уопште функционисати. Што се тиче привременог финансирања, упитан је и овај мјесец сада. Упитно је како се уопште може исплатити дневница, насути бензин...дакле, све је упитно. Небитан је сам штрајк, битно је хоће ли уопште полицајац доћи на посао - каже Драган Крвавац, предсједник Савеза сидниката полицијских органа у БиХ.

Осим јулских плата за више од 22.000 запослених у институцијама БиХ, у питање је доведено и измирење спољњег и унутрашњег дуга. Јавна предузећа неће моћи да наплате услуге које су испоручили бх. институцијама, блокирани су и пројекти за локалне заједнице у Републици Српској, вреднији од 100 милиона евра.

- Ми се налазимо у стуацији када је привремено финансирање институција БиХ без одлуке о привременом финансирању, тако да се поставље питање да ли је свако финансијско трошење од краја јуна до данас незаконито трошење средстава и докле то може да потраје - каже Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ /СНСД/.

Све може да потраје и да се заврши сутра, ако се на сједници Савјета министара појави потребан број министара из сваког народа. Осим бошњачких, готово сигуран је долазак српских министара. Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић /СДС/ раније је говорио да министри из ХДЗ-а бојкотују сједнице , као дио договора са СНСД-ом.

- Ја сам се сам обавезао да држим "језик за зубима" до уторка. Послије уторка сви ме питајте, биће "што на уму то на друму". Не желим да копмпликујем ситуацију до уторка, иако имам своје мишљење - каже Мектић.

Незванично сазнајемо да ће се хрватски министри појавити на сједници Савјета министара, а да ли то значи и да ће бити донесена одлука о привременом финансирању и спријечен хаос у институцијама БиХ или да ће бити утврђен датум почетка рада новог затвора у Војковићима или усвојена ревидирана Стратегија за рад на предметима ратних злочина, сазнаћемо сутра.