latinica  ћирилица
22/07/2019 |  18:59 | Аутор: СРНА

Бањац: Прегласавање у заједничким институцијама не смије бити пракса

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац поручио је да предсједник СДС-а Мирко Шаровић мора схватити да прегласавање у заједничким институцијама не смије бити пракса.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

- Уколико једном будемо прегласани у Предсједништву БиХ, значи да можемо бити и други пут, а онда ћемо бити прегласани у парламенту и Савјету министара и поставља се питање на ком принципу функционише БиХ - рекао је Бањац Срни.

Он је додао да је у Предсједништву БиХ прегласан српски представник, истичући да се БиХ мора заснивати на консензусу, а не на прегласавању.

- Ако су они до сада прегласавани /СДС/, то је онда њихов проблем и њихов начин политике. Никада то нису смјели допустити. Знам да је Шаровић постао предсједник СДС-а и хоће да се покаже, али има времена, избори су близу - закључио је Бањац.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да, након потврда из Хрватске да дефинитивно намјерава да гради одлагалиште радиоактивног нуклеарног отпада на Трговској гори у близини Новог Града, не преостаје ништа друго већ да се то, као и питање градње Пељешког моста поново нађу на дневном реду Предсједништва БиХ.

Он је оцијенио да је било погрешно, исхитрено и збуњујуће то што је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик покренуо витални ентитетски интерес у Народној скупштини Српске у вези са закључцима Предсједништва о Пељешком мосту.

Министарство за заштиту животне средине и енергетику Хрватске потврдило је данас да није донесена одлука да ће ниско и средње радиоактивни нуклеарни отпад бити одлаган на Трговској гори у близини границе са БиХ, те да то питање још разматрају Хрватска и Словенија.