latinica  ћирилица
22/07/2019 |  19:11 ⇒ 23/07/2019 | 09:51 | Аутор: РТРС

Слијепи наставник ради на њиви, цијепа дрва и пише књиге

Слијепи наставник српског језика у пензији, Срето Вучковић из Бијаковаца код Козарске Дубице инспирација је свим људима. Иако не види, сам окопава кукурузе, цијепа дрва и свакодневно препјешачи на десетине километара. Ускоро ће објавити и трећу ауторску књигу "Прст судбине".

Свето због болести живи у потпуном мраку, али га то никада није спријечило да буде раме уз раме са свим здравим људима. Пензионисани слијепи наставник српског језика из дубичких Бијаковаца, једноставно речено, воли живот. Иако слијеп, сам цијепа дрва и брине о домаћинству. Ових дана не излази из баште, јер окопава кукурузе.

- Окопавам мало кукурузе, углавном морам разбити кору и уклонити траву, јер је све јача, амброзија поготово - прича Срето.

Срето каже, откако је слијеп, посебно му је истанчано чула додира и осјећај за орјентацију. Сам свакодевно препјешачи десетак километара. Свима је инспирација.

- Ове године сам насјекао преко 200 комада тркаља за грах. Једноставно, одем у шуму и знам коју младицу да сијечем. Напипам лијеску дебљине отприлике као мој штап или мало дебље и онда је одсијечем - прича он.

Комшија Мирко Благојевић каже да Срето увијек сам иде у шуму и донеси најбоље тркље.

- Ни онај ко види не може се тако снаћи и усјећи такву тркљу, као што он зна - прича Благојевић.

Срето је до сада написао два романа - "Плоска" и "Помрачење сунца“" а ускоро би из штампе требало да изађе и његов трећи роман "Прст судбине". Својевремено, некадашњи предсједник Српске, Милорад Додик донирао му је компјутер са говорним софтвером.

- Да није било његовог кабинета не бих набавио компјутер, не би било ни мојих књига и свих мојих настојања - каже Срето.

Нову књигу Срето ће промовисати широм Српске. Каже, ужива у сваком дану, јер живот је лијеп, ако ми тако желимо.