latinica  ћирилица
22/07/2019 |  21:45 ⇒ 23/07/2019 | 10:10 | Аутор: РТРС

Погледајте како изгледа Бански двор у новом руху и са новим освјетљењем (ФОТО)

Погледајте како изгледа Бански двор у новом руху, у чију обнову је уложено више од три милиона КМ.

Обнова Банског двора, укључујући и реконструкцију крова, финансирана је средствима Владе Републике Српске и града Бањалука.

Фото: РТРС

Поводом завршетка обнове ове културне установе, на платоу испред, 25. јула биће одржан концерт прослављених умјетника Стефана Миленковића и Слободана Тркуље, уз пратњу симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније.

Симболичним паљењем амбијенталне расвјете и концертом свјетски признатих музичара, биће озваничен завшетак обнове спољашњег дијела Банског двора, у оквиру највеће санације овог здања уназад неколико деценија.

Фото: РТРС

Из Градске управе најавили су да ће овим концертом бити озваничена и предаја апликације Бањалуке за европску пријестоницу културе 2024. године, најамбициознијег пројекта из области културе икада покренутог у овом граду.

Свјетски признате виртуозе класичне музике на виолини и модерне традиције на многобројним инструментима, Миленковића и Тркуљу, пратиће бањалучки симфоничари које ће чинити музичари из Бањалуке, Бихаћа и Јајца, три града који су се заједнички кандидовали за престижну европску титулу.

44 музичара Бањалучке филхармоније, распоређенина сцени у необичном омјеру 20:24 додатно ће нагласити жељу Бањалучана да баш за пет година њихов град буде овјенчан ласкавим насловом Европске престонице културе.

Спајајући само на први поглед неспојиво, Бањалука ће представити не само различите умјетнике и музичке жанрове, већ ће и "новим" Банским двором наставити да развија нове културне садржаје зацртане у Стратегији развоја културе града, као јединственог документа у БиХ, насталог као резултат кандидатуре Бањалуке за Европску престоницу културе.

Концерт ће почети у 21.00 час.