latinica  ћирилица
22/07/2019 |  22:12 ⇒ 25/07/2019 | 15:29 | Аутор: Независне

Награда "Змијањче" ученици Лани Бајрић

Лана Бајрић, ученица петог разреда Основне школе "Доситеј Обрадовић" из Бањалуке, добитница је награде "Змијањче", која ће јој бити додијељена у оквиру предстојећег "Кочићевог збора", а која се додјељује у оквиру конкурса ове манифестације.
Лана Бајрић - Фото: РТРС
Лана БајрићФото: РТРС

На овогодишњи конкурс на тему "Отаџбина у срцу" пристигло је 137 прозних и стихованих литерарних радова, а о побједници је одлучивао жири у саставу Ранко Павловић, Боро Капетановић и Јелена Глишић. Како је саопштио, прије него што је изабрао најбољи рад, жири је у ужи избор уврстио 10, а потом и три најбоља рада, а да је при томе, прије свега, вођено рачуна о литерарним вриједностима радова, затим и о узрасту ученика, регионалној заступљености, броју пристиглих радова из исте школе, а посебно о оригиналности и ауторским обиљежјима која су се ослободила претјераног утицаја наставника и родитеља.

- Поредећи родну груду са људским тијелом, Лана Бајрић дјечје искрено у плаветним водама, шумовитим горама, шпиљама, потоцима и ријекама, бескрајном сунцу, види очи, руке, уста, прсте, артерије и вене, пољубац и загрљај. Душа отаџбине је, каже млада пјесникиња, у дјеци и омладини, њена мудрост су њени преци, а коса њена је жито што се злати. "Срце је моје све што ти могу дати", закључује ова ученица, у чијој пјесми наилазимо на танана осјећања, али и занимљиве мисли, а све то указује да можемо очекивати да ће Лана Бајрић бити запажена пјесникиња - саопштава жири.

Жири није штедио ријечи хвале ни за остале радове те генерално задовољство конкурсом.

- Дјеца Републике Српске воле своју отаџбину. Срцем и душом, невином дјечјом љубављу воле њене планине, цвјетна поља, ријеке, шуме и шумарке, цвркут птица и шапат развигорца. Нјена прољећа, љета, јесени и зиме, бујање живота, златна житна поља, богате плодове јесени, дебеле зимске сњежне бунде, па и мећаве које је вјерно описао Петар Кочић - наведено је у саопштењу жирија за награду "Змијањче".

Ту је речено да се дјеца диве и јунаштву својих предака, који нису жалили животе да положе за слободу родне груде.

- Љуте се на оне који зарад стицања богатства и лагоднијег живота одлазе у иностранство, умјесто да изграђују своју земљу и у њој стварају услове за благодат потомака - интересантно је објашњено у саопштењу.