latinica  ћирилица
23/07/2019 |  08:45 | Аутор: СРНА

Поповић: Британски КФОР није заштитио Србе и спријечио злочин

Славица Јанићијевић Поповић, којој су на данашњи дан прије 20 година на житном пољу у Старом Грацку код Липљана албански терористи убили малољетног брата Новицу, оца и два стрица, рекла је да ће се док дише борити да се чује истина о њиховом страдању.
Спомен плоча жртвама у Старом Грацком (Фото: eparhija-prizren.com) -
Спомен плоча жртвама у Старом Грацком (Фото: eparhija-prizren.com)

Она каже да су њени најмилији и још десеторо Срба из Старог Граца стријељани, а потом и масакрирани само зато што су жељели да пожању сазрело жито.

- Данима су молили британске војнике Кфора да их обезбеђују на њивама. Одговор је увек био негативан, да нема потребе за тим. Када су схватили да жито више не сме да чека, четрнаесторо најхрабријих је кренуло на жетву. И ту остало поред комбајна покошено рафалима Албанаца којим није било довољно што су неке одмах усмртили, већ су им одсецали делове тела, ударали тупим предметима -  рекла је Поповићева за Вечерње новости.

Она је навела да је, умјесто имена починилаца који су јој убили најмилије, добила обавјештење од Еулекса, који је наводно задужен за владавину права, да се истрага о убиству жеталаца обуставља због недостатка доказа.

- То је мени, али и осталим породицама, продубило бол и рану. Док наши ни криви, ни дужни труну у земљи, злочинци слободно шетају - каже Поповићева.

Према сазнањима мјештана и породица, албански терористи су жртвама пришли у униформама Кфора, а они су вјероватно мислили да су се британски војници можда предомислили и дошли да их обезбиједе.

Они који приликом напада нису одмах убијени звјерски су мучени, о чему свједоче фотографије до којих су дошли представници СПЦ, а на којима се види да су поједини кастрирани, а да је неким жртвама смрскана глава.

Кфор непосредно након убиства није дозволио породицама да виде тијела, већ су их пребацили на наводну обдукцију у Приштини.

Тек послије шест дана дозволили су заједничку сахрану на гробљу, које је посљедњих 20 година, као и преостали житељи Старог Грацка, на мети Албанаца.