latinica  ћирилица
23/07/2019 |  09:14 ⇒ 12:03 | Аутор: sputniknews.com

Јужна Кореја пуцала на руске авионе; Русија: Да је неко пуцао на нас, услиједио би одговор

Агенција Јонхап објавила је, позивајући се на Комитет начелника штабова Оружаних снага Јужне Кореје, да су авиони Ваздушно-космичких снага Русије два пута нарушили ваздушни простор Јужне Кореје у подручју Јапанског мора. Министарство одбране Русије је одбацило ове наводе.

Агенција наглашава да су били подигнути ловци јужнкорејског Ратног ваздухопловства који су чак и пуцали у знак упозорења.

Инцидент се десио у подручју острва Токто који се налази источно од јужног дијела Корејског полуострва и представља предмет спора између Сеула и Токија.

Према верзији Комитета начелника штабова, у зону ПВО Јужне Кореје ушла су три авиона Русије и два кинеска. Један руски авион, како се тврди, нарушио је два пута ваздушни простор - око 09.00 и 09.30 ујутру по локалном времену.

Како се наводи, ово је први случај да су руски авиони прекршили ваздушни простор Јужне Кореје.

Начелник Управе безбједности при предсједнику Јужне Кореје Џонг Ји Јонг изразио је протест секретару Савјете безбједности Русије Николају Патрушеву у вези са инцидентом, саопштила је админитрација предсједника Јужне Кореје.

Раније је руско Министарство одбране је више пута саопштило да се сви њихови летови изводе у складу са међународним правом.

Министарство одбране Русије демантује наводе

Руски авиони Ту-95С нису нарушили ваздушни простор других држава током лета изнад Јапанског мора, саопштило је Министарство одбране Русије.

У ресору су саопштили да је, према подацима објективне контроле, авион Ту-95МС летио у складу са договореним планом, у складу са међународним правом, на удаљености од 25 километара од острва Токто. Ваздушни простор Јужне Кореје није био нарушен.

Они су додали да ово није први пут да корејски пилоти покушавају да омету летове руске авијације изнад неутралних вода Јапанског мора.

Корејски ловци Ф-16 су извели непрофесионалне меневре поред руских Ту-95МС, саопштили с у војсци.

Они су додали да јужнокорејски авиони нису испалили никакве пуцњи упозорења. Да се то десило, услиједио би одговор.

- Никаквог пуцња упозорења није било. Да су руски пилоти осетили пријетњу својој безбједности - одговор би услиједио н- нагласили су у Министарству одбране.