latinica  ћирилица
23/07/2019 |  09:59 | Аутор: СРНА

Арбутина: Општина Двор без званичних информација

Начелник општине Двор Никола Арбутина рекао је данас да ова општина нема званичне информације о спровођењу Стратегије збрињавања радиоактивног отпада и није добила одговор Владе Хрватске о реализовању активности у касарни Черкезовац на подручју ове локалне заједнице.
Двор - Локација за одлагање нуклеарног отпада - Фото: РТРС
Двор - Локација за одлагање нуклеарног отпадаФото: РТРС

Арбутина је изјавио Срни да је информација о примопредаји касарне Черкезовац објављена на веб-страници хрватског Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко".

У обавјештењу је наведено да је 11. јула овај фонд од Министарства државне имовине преузео документацију активног војног складишта Черкезовац у Двору, ради истражних радова према Националном програму спровођења Стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива.

Арбутина каже да нема комуникацију са овим фондом од краја марта када га је општина Двор обавијестила да не располаже простором за успостављање центра за информисање, предвиђеног Националним програмом спровођења Стратегије збрињавања радиоактивног отпада, истрошених извора нуклеарног горива.

У допису који је Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада прије тога упутио општини Двор наведено је да је ова установа Законом о радиолошкој у нуклеарној безбједности именована за стручну организацију за успостављање центра за збрињавање радиоактивног отпада за период 2025-2060. године.

У допису је наведено и да је Националним програмом локација војноскладишног комплекса Черкезовац наведена као преферентна за складиште ниско и средње радиоактивног отпада, те да успостављање центра подразумијева и потврђивање референтне локације.

У документу је образложено да је једна од активности и спровођење радиолошког мониторинга за потребе дефинисања нултог стања радииоактивности у општини Двор, а затим анализа резултата мониторинга и израда процјене утицаја на околину.

Наведено је да ће Фонд у сарадњи са Заводом за јавно здравство и Агрономским факултетом у Загребу прегледати терен и лоцирати мјерне тачке, као и прикупити узорке од пољопривредних домаћинстава, удружења, појединаца и осталих релевантних субјеката ради утврђивања нултог стања радиоактивности.

Тада је најављено је да ће од марта до маја бити спроведене ове активности.

Арбутина каже да општина Двор нема информације о овим активностима, нити званичну информацију о томе да ли је у међувремену нешто рађено у касарни Черкезовац.

Хрватска већ двије године разматра изградњу одлагалишта нуклеарног отпада на граници са БиХ, а хрватски медији су објавили да је донесена дефинитивна одлука да се иде у тај пројекат, што су демантовале информације из Министарства за заштиту животне средине и енергетику Хрватске.