latinica  ћирилица
23/07/2019 |  10:11 ⇒ 10:21 | Аутор: dnevni avaz

ХНС позвао Савјет министара да усвоји одлуку о привременом финансирању институција

Хрватски народни сабор БиХ позвао је чланове Савјета министара у техничком мандатуда на данашњој сједници усвоје Одлуку о привременом финансирању институција БиХ.
ХНС (Фото: hnsbih.ba) -
ХНС (Фото: hnsbih.ba)

У саопштењу наводе да би, иако су кључни политички сегменти око формирања власти на бх. нивоу и немогућност проналаска политичког компромиса око формирања новог Савјета министара и даље на дневном реду, усвајање одлуке о привременом финансирању институција БиХ могло би да буде позитиван помак према коначном усаглашавању политичке агенде и формирања извршне власти на бх. нивоу након посљедњих општих избора, одржаних прије скоро десет мјесеци.

Они наводе да се данашња сједница Савјета министара у техничком мандату дефинитивно може посматрати као својеврсни тест за изазове који су већ одавно морали да буду усаглашени.

- Подржавање и изгласавање одлуке о привременом финансирању институција БиХ је управо тест спремности да се начело компромиса стави као кључни фактор за будуће партнере на бх. нивоу. Покушаји манипулације од стране појединих политика и стварања обрнутих теза, очигледан су примјер ко заправо кочи процесе у раду Парламентарне скупштине БиХ и формирању новог сазива Савјета министара - наведено је у саопштењу ХНС-а.

Конструктивност и спремност на улагање заједничких напора у превладавању економских, привредних, безбједносних и других изазова, морају да буду основе уколико заиста желимо европску БиХ, истичу из ХНС-а.

- Хрватски народни сабор и овим путем позива политичке актере на досљедну политику те поштивање Устава и закона, као једини могући систем у рјешавању свих нагомиланих проблема и криза у БиХ. ХНС позива Предсједништво БиХ на хитно усвајање Нацрта закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ, напомињући како је овај нацрт још у јануару уредно достављен Предсједништву БиХ. ХНС очекује да ће Предсједништво БиХ, које по Уставу службено предлаже овај документ у Парламенту, исти усвојити, те хитно упутити у парламентарну процедуру. И овом приликом наглашавамо потребу за доношењем буџета за 2019. годину под дјеловањем нове парламентарне већине - наведено је у саопштењу.

Хрватски народни сабор позива чланове Савјет министара у техничком мандату да изгласавањем Одлуке о привременом финансирању институција БиХ покажу одговорно и озбиљно политичко понашање.

- Исто тако, позивамо и представнике друга два народа да се у најкраћем року приступи формирању новог Савјета министара које би консолидовало кључне сегменте функционисања бх. нивоа власти. Управо на оваквим примјерима показује се брига за БиХ, њено функционисање и владавину права и да таквим примјером докажу да БиХ неће и не смије бити таоц било чијих политичких уцјена као и обмањивања јавности - саопштили су из ХНС-а.