latinica  ћирилица
23/07/2019 |  10:52 ⇒ 24/07/2019 | 11:48 | Аутор: РТРС

Институт доставио извјештај: На појединим локацијама веома висока вриједност пиралена (ФОТО)

У Бањалуци се одржава други састанак представника институција с циљем дефинисања мјера у вези са санацијом контаминираног земљишта у бањалучкој Пословној зони Инцел.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да су у рјешавање проблема ангажовани сви актери, од републичких институција до града, али да је потребно да се укључе и власници објеката у Инцелу.

Према нашим сазнањима, Институт за заштиту и екологију Републике Српске доставио је извјештај о хемијској анализи земљишта на присуство тешких метала и пиралена, према којем је на појединим локацијама детектована веома висока вриједност опасних и штетних материја.

Такође, и Републички инспекторат анализом воде узете из Врбаса утврдио је да је пирален у границама циљаних, односно максимално дозвољених вриједности, тј. да је вода исправна за пиће.

Подсјећамо да је Град Бањалука најавио да ће поднијети кривичну пријаву против одговорних лица у предузећу Еко трејд и Универзум, након што је, током контроле Еколошке инспекције у кругу Пословне зоне Инцел, откривено незаконито одлагање отпадних, индустријских материја. Још увијек се не зна када ће овај проблем бити ријешен, ко ће и како да уклони пирален из земљишта.

Подсјећамо да су Влада Шведске и УНДП ангажовали експерта за ремедијацију земљишта, као консултанта који ће дати смјенице за даље поступање.