latinica  ћирилица
23/07/2019 |  11:06 | Аутор: СРНА

Хуавеј подијелио 600 отказа у истраживачкој јединици у САД

Хуавеј Технолоџиз је отпусто више од двије трећине од укупно 850 запослених у својој истраживачкој подружници Фјучервеј Технолоџиз у САД-у, након одлуке Вашингтона о стављању кинеског техолошког дива на извозну "црну листу".
Хуавеј (Фото: @riptari) - Фото: Тwitter
Хуавеј (Фото: @riptari)Фото: Тwitter

Фјучервеј, који има канцеларије у Силиконској долини и у ширем подручју Сијетла, Чикага и Даласа, саопштио је да је укинуо више од 600 радних мјеста, извјештава Ројтерс.

Ова јединица, основана ради сарадње са универзитетима и истраживачима, забиљежила је прошле године 510 милиона долара оперативних трошкова.

Из Хуавеја су саопштили да је одлука о укидању радних мјеста, која је ступила на снагу 22. јула, донесена "због пада пословних активности" изазваног акцијама америчке владе.

Хуавеј је највећи свјетски произвођач телекомуникационе опреме. Америчко Министарство за трговину је у мају ставило компанију на тзв. "ентитетску листу" организација које представљају безбједносне ризике по САД, а Министарство правде је поднијело тужбу против фирме због наводне крађе пословних тајни и других криминалних радњи.

"Црна листа" забрањује Фјучервеју трансфер осјетљиве технологије матичној компанији, и такође забрањује америчким технолошким фирмама да продају своје производе Хуавеју

Предсједник САД-а Доналд Трамп договорио се јуче на састанку са челницима водећих технолошких компанија, међу којима је био и шеф Алфабетовог Гугла, да се убрза процедура одлучивања по појединачним захтјевима америчких компанија да им се дозволи продаја неких производа Хуавеју, наводи британска агенција.