latinica  ћирилица
23/07/2019 |  12:18 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Угљевик: Школа сликања за малишане

У Угљевику је данас почела бесплатна школа сликања за дјецу узраста од пет до 15 година.
Угљевик - ликовна колонија - Фото: СРНА
Угљевик - ликовна колонијаФото: СРНА

Школа сликања организована је у оквиру ликовне колоније коју са Мисијским одбором Епархије зворничко-тузланске организује Центар за културу "Филип Вишњић" у Угљевику, а генерални покровитељ је општина Угљевик.

Полазнике школе посјетио је начелник општине Угљевик Василије Перић, који је изразио задовољство јер се пети пут у овој локалној заједници одржава ликовна колонија.

- Она има умјетнички, али и радни карактер, а ми смо се потрудили да заинтересовани малишани, који желе да науче да сликају, прођу кроз бесплатну школу. Предавачи ће им бити врсни умјетници - рекао Перић новинарима.

Он је захвалио свима који су подржали ликовну колонију.

- Колонија је настала уз подршку тадашњег епископа зворничко-тузланског Хризостома, а одржава се под покровитељством Мисијског одбора Епархије зворничко-тузланске. Веома смо захвални његовом преосвештенству епископу зворничко-тузланском Фотију - истакао је Перић.

Директор угљевичког Центра за културу Предраг Вујевић каже да је ликовна колонија постала традиција у Угљевику.

- Оно што је карактеристично за ликовну колонију је да је њена пропратна манифестација бесплатна школа сликања, гдје дјевојчице и дјечаци имају прилику да сликају на платну. По завршетку колоније у галерији ће бити одржана и изложба радова учесника, а у холу Центра за културу изложба дјечијих радова - рекао је Вујевић.

Вујевић је додао да овогодишњи учесници ликовне колоније долазе из Србије, Сјеверне Македоније, Украјине и Републике Српске.

Умјетник Соња Спироска Остојић, која је један од предавача у школи сликања, рекла је да је други пут учесник ликовне колоније у Угљевику.

- Радује ме јер учествују најмлађи и надам се да ће ова традиција бити настављена - рекла је Остојићева.