latinica  ћирилица
23/07/2019 |  12:35 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Умичевић: Рукометни савез БиХ може функционисати само на дејтонском принципу

Предсједник Рукометног савеза Републике Српске Маринко Умичевић рекао је да Рукометни савез БиХ може да функционише само на дејтонском принципу - да буде састављен од представника Српске и Федерације БиХ .
Маринко Умићевић - Фото: СРНА
Маринко УмићевићФото: СРНА

Умичевић је нагласио да је прави Рукометни савез БиХ настао 2017. године, а ове године је први пут уписан у Министарству цивилних послова.

- До 2017. године овај савез се лажно представљао, јер је то био савез ФБиХ, а не Српске и ФБиХ, како је предвиђено по Дејтонском споразуму - рекао је Умичевић на конференцији за новинаре.

Умичевић, који је и предсједник Рукометног савеза БиХ, нагласио је да овај савез није сљедбеник претходног који је, како је нагласио, нелегално формиран.

- Срамна је одлука Пореске управе ФБиХ да смо сљедбеници претходног савеза, јер смо на истој адреси. Ми нећемо прихватити ни стари идентификациони број, ни стари дуг од 1,6 милиона КМ - рекао је Умичевић и додао да ће 15. августа у Сарајеву почети суђење против Пореске управе ФБиХ због дуга.

Говорећи о стању у Рукометном савезу БиХ, Умичевић је најавио да ће у уторак, 30. јула, у Мостару бити одржан састанак овог савеза.

Према његовим ријечима, још се не зна ни када ће почети Премијер лига БиХ, ни прелазни рок, нити колико ће клубова из Српске и ФБиХ ући у ову лигу.

- Српској је стало да се та лига игра. Са мало воље и разумијевања то може да буде ријешено - рекао је Умичевић.

Умичевић је рекао и да ће Рукометни савез Републике Српске предложити да у новом закону у спорту Српске једна од одредаба буде да спортски спорови буду рјешавани на нивоу ресорног министсратва, односно арбитражом, ради брзине процеса.

Он је подсјетио да је са компанијом "М:тел" потписан уговор о финансирању Савеза у годишњем износу од 20.000 КМ и додао да у наредној такмичарској сезони клубови из прве и друге мушке и женске лиге неће плаћати котизацију што је велико олакшање за њих јер су у тешкој финансијској ситуацији.

Умичевић је рекао да је на сједници Управног одбора Рукометног савеза Српске договорено да средином септембра средином почне такмичење у првој и другој рукометној лиги Српске, која ће носити назив "М:тел лига".

Он је рекао да је формирана комисија која ће се бавити судијском организацијом која је горући проблем и, како је нагласио, "држава у држави", због чега је неопходно увођење реда и више сарадње са Савезом и клубовима.