latinica  ћирилица
23/07/2019 |  12:55 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Владика Tеодосије служио парастос српским жетеоцима (ФОТО)

 Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије служио је јутрос у Старом Грацку код Липљана помен за 14 Срба жетелаца које су на данашњи дан прије 20 година, док су на њиви жели пшеницу, убили и масакрирали припадници терористичке ОВК.
Липљан: Теодосије помен у Старом Грацку - Фото: СРНА
Липљан: Теодосије помен у Старом ГрацкуФото: СРНА

Послије помена, прочитано је писмо Његове светости патријарха српског Иринеја који је навео да из објективних разлога не може да присуствује молитвеном сабрању у знак сјећања на велику људску трагедију.

- Дубоко проживљавајући бол трагичног догађаја док злочинци још нису приведени лицу правде, молимо се Господу Богу нашем Исусу Христу за покој душа наших невино убијених, а да родбини, пријатељима и свима нама пружи утеху - истакао је патријарх Иринеј.

Владика Теодосије је потом у бесједи нагласио да је порука патријарха Иринеја обавеза српском народу да истраје на путу Христовом, да остане на свом светом Косову и Метохији.

Фото: СРНА

- Двадесет година се окупљамо у Старом Грацку и подсећамо се на мучки злочин за који нико није одговарао - рекао је владика, подсјећајући да је Специјално тужилаштво Косова 2017. године обуставило истрагу о највећем злочину који је почињен над Србима на Косову и Метохији.

Владика Теодосије је оптужио међународну заједницу да је прикрила трагове злочина, јер је, како је рекао, нестала документација о комплетној истрази масакра у Старом Грацку, коју је спровео британски КФОР.

Епископ Теодосије је додао да се некажњени злочинци нису задржали само на убиству 14 жетелаца, већ су 2000. године гробље минирали, а потом разбили и оскрнавили Спомен-плочу са именима страдалника, истакнуту на објекту Основне школе у центру села.

- Ово није први пут да се они којима савест није чиста обрачунавају са покојницима, јер страдалници опомињу злочинце да се злочин никада не може сакрити - нагласио је владика, додајући да вјерује да се савјест моћника није сасвим угасила и да ће, ипак, наредбодавци и починиоци злочина у Старом Грацку бити изведени пред лице правде.

Замјеник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је, обраћајући се окупљенима, да држава Србија никада неће одустати од захтјева да се морају пронаћи наручиоци и починиоци убиства 14 Срба на њиви у Старом Грацку.

- Убијени су само зато што су Срби и што су били одлучни да остану на својим вековним огњиштима - рекао је Петковић.

Према његовим ријечима, од убиства српских жетелаца златно класје у Старом Грацку рађа пшеницу боје крви и тако ће рађати све док лицу правде не буду приведени злочинци.

Злочин у Старом Грацку, навео је он, представља неизбрисиву мрљу на образу међународне заједнице која до данас ништа није учинила да се злочин расвијетли.

Петковић је додао да су остала само гола обећања да ће преврнути сваки камен да пронађу злочинце, јер послије 20 година све је исто и нема имена злочинаца, иако се знају.

- Специјални суд пред којим ће се судити припадницима ОВК за злочине које су починили над Србима је последња прилика међународне заједнице да покаже да ли је посвећена правди и праву и расветљавању свих злочина на Косову и Метохији - рекао је он.

Петковић је нагласио да се систем вриједности код већине албанских политичара заснива на величању злочина и да не схватају да се без суочавања са прошлошћу не може градити будућност.

Он је апеловао на међународну заједницу да пронађе и изведе пред лице правде налогодавце и починиоце злочина у Старом Грацку, јер све док злочинци не буду одговарали, не може бити спокоја на цијелом Косову и Метохији.

Предсједник Комисије за нестала лица Србије Вељко Одаловић рекао је Срни да су државни органи Србије доставили Специјалном тужилаштву у Хагу сву документацију на основу које је лако утврдити ко су починиоци и ко је одговоран за злочине почињене не само у Старом Грацку, већ и на цијелом Косову и Метохији.

- Нажалост, злочин у Старом Грацку је само један од злочина за који се све зна али се ништа не предузима да би породице сазнале истину, а починиоци привели правди - додао је он.

Према његовим ријечима, највише боли то што се злочинци слободно шетају и по Старом Грацку и што породице, упркос томе што је прошло 20 година, још немају спокоја.

- Све је обрађено од надлежних служби Србије и све је достављено Специјалном тужилаштву у Хагу и сада је на њима да покажу да им је стало до правде и до проналажења нових доказа који се налазе управо код злочинаца и њихових ментора - закључио је Одаловић.

Парастосу у Старом Грацку присуствовало је руководство Српске листе, те велики број родбине и пријатеља страдалих и мјештани села са подручја општине Липљан.

Припадници терористичке ОВК су 23. јула 1999. године у Старом Грацку убили и масакрирали 14 жетелаца који су на њиви жели пшеницу, а за овај злочин још нико није одговарао.

Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Боско Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.

Масакр 14 српских жетелаца је један од највећих злочина над Србима који се догодио на Косову и Метохији послије доласка Унмика и Кфора, за који још нико није одговарао.

Полиција Унмика је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија из села Велики Алас код Липљана, због сумње да је учествовао у том убиству. Битићи је, усљед недостатка доказа, послије два мјесеца пуштен из притвора.