latinica  ћирилица
23/07/2019 |  13:04 ⇒ 13:12 | Аутор: СРНА

Бањалука: Све спремно за ИЦФ Свјетско првенство у кајаку и кануу

Град Бањалука и Кајак-кану клуб "Врбас М:тел" спремни су за ИЦФ Свјетско првенство за јуниоре и сениоре до 23 године у кајаку и кануу на дивљим водама "Бањалука-Врбас 2019" које ће бити одржано од четвртка до недјеље, 25. до 28. јула.
Конференција за новинаре - Фото: РТРС
Конференција за новинареФото: РТРС

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изразио је задовољство што су Бањалука и Кајак-кану клуб "Врбас М:тел" домаћини још једног великог такмичења, изразивши увјерење да ће такмичари и гости и овога пута бити задовољни.

- Град је на различите начине укључен у организацију, логистички, али и финансијски. Очекујем да добром организацијом стекнемо могућност да добијемо домаћинство наредних великих свјетских такмичења - рекао је Радојичић на конференцији за новинаре поводом овог такмичења.

Радојичић је истакао да организатори очекују више од 1.000 такмичара и њихову пратњу.

- Званично отварање је сутра у 18.00 часова у мотелу `Ортодокс`, а такмичење ће трајати до недјеље, 28. јула - рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да је ове године поново рађена реконструкција и санација стазе која је дијелом била оштећена усљед овогодишњих обилиних падавина и водостаја ријеке Врбас.

Радојичић је позвао грађане да присуствују такмичењима, а учеснике у саобраћају на стрпљење и разумијевање због промјена у режиму саобраћња које ће бити примијењене на главној цести кроз кањон.

Директор Кајак-кану клуба "Врбас М:тел" Никола Станковић рекао је да је Бањалука постала свјетска дестинација за кајак и кану такмичења и да ће ово бити једно у низу великих такмичења у организацији овог клуба.

Станковић је истакао да цијели свијет зна за Бањалуку и стазу којом она располаже, као и условима које има.

- Информација да смо можда једини у свијету који су успјели да направе низ од десет година са свим званичним тркама које се могу организовати у кајак-кануу на дивљим водама говори довољно о томе колико је Бањалука интересантна и колико добрим условима располаже - истакао је Станковић.

Он је рекао да је тренутно за такмичење пријављено 18 екипа из САД, Аустралије, Француске, Велике Британије, Ирске, Чешке, Словачке, Словеније, Шпаније, Србије, Хрватске и БиХ.

- Такмичења почињу у четвртак, 25. јула, од 10.00 часова - најавио је Станковић.

Станковић је рекао да репрезентацију БиХ на првенству представљају такмичари из Кајак-кану клуба "Врбас М:тел" Душан Мачкић, Анес Шудић и Драган Прерадовић, те Лејла Слипић из Кајак-кану клуба из Завидовића.

Он је истакао да на овом првенству највише очекују од Душана Мачкића, који је тренутно првопласирани у Еврокупу за јуниоре и трећепласирани у Еврокупу за сениоре.

Портпарол "М:тела" Милица Кондић рекла је да је ова компанија традиционално уз Кајак-кану клуб "Врбас М:тел", што потврђује и чињеница да уз назив клуба поносно стоји и назив ове компаније.

- Организација оваквог догађаја није мала ствар. Природа нам је подарила изузетан кањон и ријеку Врбас, али захваљујући труду, раду и ентузијазму људи из клуба већ годинама имамо свјетска и европска првенства у кајак-кануу. Захваљујући томе смо и на свјетској мапи спортских дешавања - рекла је Кондићева.

Кондићева је изразила наду да ће тако бити и у будућности и да ће Клуб и компанија "М:тел" још дуго година сарађивати.

Предсједник Одбора за дивље воде у ИЦФ-у Томислав Црнковић похвалио је ресурсе, али у људе који учествују у организацији такмичења у Бањалуци.

Црнковић је истакао да је Врбас наљепши на свијету и додао да ће ове године бити постављени нови стандарди.

- Ми смо били први орагнизатори који су имали ноћну трку. Ове године припремамо још неке организационе новитете и вјерујем да ћемо поставити нове стандарде - рекао је Црнковић.

Он је истакао да се ове године на обалама Врбаса очекује око 1.000 људи, за које је потребно обезбиједити транспорт и паркинг.