latinica  ћирилица
23/07/2019 |  13:17 | Аутор: СРНА

Дачић: Од септембра нови ток разговора о Косову

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је рекао да мисли да ће од септембра кренути неки нов ток разговора о питању Косова и Метохије, те оцијенио да Срби имају велике шансе код америчког предсједника Доналда Трампа све док је у Приштини споменик Билу Клинтону и Медлин Олбрајт.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

- Колико ће бити успешни, видећемо - рекао је Дачић за ТВ Прва, те подвукао да Србија неће наставити дијалог док таксе на буду укинуте.

Подсјетивши да предстоје избори у Америци, Дачић је истакао да ниједан Србин сигурно неће гласати за Клинтонове и администрацију демокарта.

- Ако је тако, онда да направимо контакте са садашњом администрацијом САД. С друге стране, сви Албанци ће гласати за демократе. Ако смо паметни, то можемо да капитализујемо - рекао је Дачић.

Он је позвао све Србе широм свијета да "гласају за оне који воле Србију", додајући да је сигуран да Трамп више воли Србе, него Олбрајтова.

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине, Дачић је истакао да Србија неће наставити дијалог док таксе на буду укинуте, те додао да, ако велике силе желе договор око Косова, морају извршити притисак на Приштину.

- Сада је питање колико су велике силе спремне да иду у притиску на Приштину. Да ли ће бити тако да угрозе односе са Приштином, то је сад питање. На великим силама је да изврше притисак на Приштину и да те велике политичке громаде у Приштини убеде да укину таксе. Они имају своје политичко чедо, па треба да виде шта ће са тим да ураде - рекао је Дачић.

Наводећи да састанак у Паризу Београда и Приштине није ни заказан, он је истакао да тог састанка неће бити док се не осигура његов успјех, али је поновио да Србија неће ни под притисцима да призна самопроглашено Косово, него жели договор и компромис.

Он је оцијенио да САД сигурно неће у овом тренутку изражавати исте ставове као Србија у смислу независности Косова, али да постоји велика промјена у ставу америчке администрације.

- Сада уместо службеника трећег и четвртог ранга, питањем Косова бави саветник за националну безбједност америчког предсједника, који се труди да се дође до трајног решења. Што значи да америчка администрација сматра да то није решено - истакао је Дачић.

Он је додао да се Београд труди да са новом америчком администрацијом, али и са Француском и Њемачком, направи одређени заједнички интерес.

На питање да ли ће косовкси дијалог бити настављен ако Рамуш Харадинај, који је поднио оставку на мјесто премијера самопроглашеног Косова због позива на Суд за злочине ОВК, поново освоји већину, Дачић је рекао да је дијалог тренутно "у коми", а да ли ће се пробудити зависи од реаниматора, односно великих сила.

- Ту су велике геостратрешке игре у питању. САД не сматрају да је прави пут косовског решења то што раде Француска и Немачка. Брисел чак није био информисан о тој иницијативи. Брисел сада чега новог шефа дипломатије. С друге стране, Француска мисли да САД опструише наставак дијалога, односно да они потпомажу Харадинаја, а САД сматра да Немачка гура Харадинаја - навео је Дачић.

Он је навео да "свако оптужује сваког", али да наставка дијалог нема, зато што се таксе не укидају.

На питање шта му је поручио нови амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, који је јуче преузео ту дужност, Дачић је рекао да је пренио поздраве руског предсједника и позвао предсједника Србије да учествује на војној паради 9. маја сљедеће године.

- Драго ми је што је Боцан-Храченко овде, јер је он велики пријатељ Србије. Разговарали смо у тону да ће се наставити пријатељски односи две земље. Настављамо добру сарадњу са Русијом, очекујемо и новог амбасадора САД јер желимо реавитализацију односа са САД, мислим ода за тоима шансе - рекао је Дачић.