latinica  ћирилица
23/07/2019 |  13:21 ⇒ 17:07 | Аутор: РТРС

Усвојена одлука о привременом финансирању институција БиХ

Савјет министара у техничком мандату усвојио је данас одлуку о привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период јул-септембар.
Савјет министара - састанак - Фото: РТРС
Савјет министара - састанакФото: РТРС

Министар финансија и трезора БиХ у техничком мандату Вјекослав Беванда позвао је Предсједништво БиХ да усвоји одлуку о буџету за ову годину и да на тај начин обезбиједи редовно финансирање институција БиХ и сервисирање међународних обавеза.

Он је истакао да је одлука усвојена једногласно, иако су, како је рекао, многи најављивали колапс.

Навео је да привремено финансирање има одређена ограничења и одражава се на пројекте који се односе на институције БиХ и локалне заједнице, те да онемогућава реализацију развојних пројеката.

Беванда је рекао да није тачно да он није желио да потпише одлуку о привременом финансирању, јер ту одлуку потписује предсједавајући Савјета министара, нагласивши да се никада није бавио блокадама.

Одлучивање Савјета министара о Одлуци о привременом финансирању претходно је одгођено 27. јуна и 2. јула због неприсуства министра финансија и трезора у техничком мандату Вјекослава Беванде, чије је министарство предложило ову тачку.

Тада су са дневног реда скинуте и остале тачке чији је предлагач Министарство финансија и трезора, јер је пракса да када нема неког министра на сједници, тачке чији је предлагач министарство на чијем је он челу, буду одгођене.