latinica  ћирилица
23/07/2019 |  13:35 | Аутор: srpskainfo.com

Послодавци подржали реформу високог образовања

Као кључне мјере у трансформацији система високог образовања Унија удружења послодаваца Републике Српске, између осталог, предлаже промјену начина финансирања факултета из буџета, на начин да се финансирају само они студијских програми који су потребни тржишту рада.
Студенти - Фото: РТРС
СтудентиФото: РТРС

– Остали програми треба да остану на комерцијалној основи. Такође, уписну политику треба прилагодити потребама тржишта рада и развојним политикама Српске, те креирати ефикасне механизаме контроле кориштења буџетских средстава. Неопходно је повезивати високо образовање са научноистраживачким радом и привредом кроз посебан програм – каже предсједник ове уније Драгутин Шкребић.

Он се нада да ће приједлози пословне заједнице у значајној мјери бити уважени.

– Ми смо спремни за учешће у креирању и успостављању широке друштвене коалиције која ће радити на трансформацији образовног система Српске. Пословна заједница, наиме, дужи низ година указује на потребу модернизације образовног система и његово прилагођавање потребама развоја републике Српске и тржишта рада, а дејемо пуну подршку настојањима Владе Српске која иду у правцу потпуне трансформације образовног система Републике Српске. Тачније, подржавамо приступ који би подразумијевао успостављање широке друштвено-политичке коалиције за реализацију договорених мјера и активности на трансформацији образовног система и спремни смо да преузмемо одговорност за реализацију оних мјера и активности које нам буду повјерене – истиче Шкребић.