latinica  ћирилица
23/07/2019 |  14:00 | Аутор: Б92

Од Амерсфорта до петог Вимблдона – 13 година славе Новака Ђоковића

Пре тачно 13 година тада 19-годишњи Новак Ђоковић је освојио своју прву АТП титулу.

Било је то у Холандији, на турниру Серије 250 у Амерсфорту гдје је Новак побиједио Чилеанца Николаса Масуа са 7:6 (5), 6:4 послије скоро три сата игре.

Много се од тада промијенило, Масу се прије шест година пензионисао, тренутно је тренер Аустријанца Доминика Тима, а турнира у Амерсфорту одавно нема, угасио се.

Те 2006. године на шљаци у Амерсфорту Новак је на путу до првог пехара побиједио тенисера Бориса Пашанског, потом Чеха Томаса Зиба, па Француза Марка Жикела.

У полуфиналу је прошао предајом противника, Аргентинца Гиљерма Корије при вођству од 6:1, 1:0. Корија је 2004. играо финале Ролан Гароса, а изгубио је од земљака Гастона Гаудија.

Каква је била судбинска повезаност Новака са Амерсфортом, излишно је говорити. То је такмичење од којег је његова породица двије и по године касније откупила лиценцу да би организовала до сада једини АТП турнир у Србији, Сербиа Опен који се одржавао од 2009. до 2012.

Новак је освојио и титулу на том премијерном турниру у Београду против Пољака Лукаша Кубота, али Амерсфорт је градић у којем је Новак започео своје велико и бајковито тениско путовање.

Од тада је Ђоковић освојио укупно 75 титула од чега 16 Гренд слем трофеја, 261 недјељу је најбољи играч свијета и сматра се једним од најбољих тенисера свих времена.

И Б92 је те 2006. године објавио вијест да је Новак освојио свој првенац, а оно што је посебно интересантно били су коментари посјетилаца сајта од којих су се ето многи и обистинили.

- Честитам! Наслиједићеш ме за пар година - написао је један духовити коментатор под надимком Федерер.

Други, под именом Славен имао је пророчку визију:  -Браво Ноле, мајсторе! Бићеш ти једног дана Но. 1! Свака част!.

Талас одушевљења још тада је запљуснуо Србију. Мало ко је слутио да ће 13 година касније Новак имати не један, него 16 Гренд слем пехара и да ће у јулу 2019. по пети пут постати шампион Вимблдона.

Почело је Амерсфортом, и на срећу свих Новакових навијача и љубитеља тениса у Србији, још траје. Надајмо се још доста година.