latinica  ћирилица
23/07/2019 |  14:33 ⇒ 18:17 | Аутор: СРНА

Класић: Сметају им Срби, а не писмо

Историчар Хрвоје Класић упозорава да противницима ћирилице у Вуковару не смета то писмо, већ им сметају они који то писмо користе, односно Срби.
Двојезичне табле у Вуковару (Foto: Hina) -
Двојезичне табле у Вуковару (Foto: Hina)

Класић подсјећа да би, ако већ некоме смета ћирилица, требало бити досљедан па онда забранити и важна дјела хрватске књижевности и дипломатије написана од 11. до 18. вијека.

- Нека све оне раскошно украшене молитвенике, исправе, писма и прозна дјела која су на ћирилици написали далматински и босанскохерцеговачки фрањевци, дубровачки доминиканци и славонски исусовци узме ко год хоће - предлаже Класић у коментару објављеном на порталу "Нет" о наставку језичке дискриминације Срба у Вуковару.

Можда би, пише Класић, требало забранити Хрватима одлазак у шопинг у Србију и Републику Српску?

С обзиром на то да је ћирилица "непријатељско писмо", зашто би се уопште куповало у продавницама које имају рекламе на ћирилици, цијене изражене на ћирилици и у којима рачун добијете на ћирилици, наводи Класић.

- Коме је, уосталом, нормално да умјесто куна Хрвати користе српске динаре на којима су не само ћирилична слова него и призори попут православних манастира Грачаница и Цетиње - истиче Класић.

Да ли би, по тој логици, наводи овај историчар, Хрвати требало да пристану да раде у предузећу које је у власништву неког Србина, ако ће платна листа бити на латиници и ћирилици.

Па, и хитови турбо-фолка, који су тако популарни у Хрватској, писани су на ћирилици, подсјећа хрватски историчар.