latinica  ћирилица
23/07/2019 |  15:32 | Аутор: СРНА

Српска "Aполо" седморка - понос Земље

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас са Дејвидом Вујићем, посљедњим из групе Американаца српског поријекла који су радили на Свемирском програму "Аполо" шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека и поручио да је Србија поносна на њих и њихов допринос том великом достигнућу за човјечанство.
Александар Вучић и Дејвид Вујић - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић и Дејвид ВујићФото: ТАНЈУГ

Вучић је захвалио Вујићу што, иако Американац по рођењу, није заборавио своје коријене, те што на најбољи начин представља српски народ у САД.

- Људи попут Вујића много су учинили и чине за приближавање Србије и САД - истакао је Вучић.

Он је рекао да је импресивно из прве руке слушати таква свједочанства и захвалио Амбасади САД и амбасадору Кајлу Скоту што су, у оквиру обиљежавања 50 година од слијетања на Мјесец, подсјетили на заслуге српске "Аполо" седморке, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Вучић је подсјетио да се раније у Вашингтону сусрео са Вујићем који му је савјетовао да се Србија посвети дигитализацији и модерним технологијама, што је сада један од главних праваца у раду Владе Србије.

Вујић је пренио да је његова породица увијек са поносом чувала српски језик, вјеру и обичаје, те се трудила да окупи српску заједницу у њиховом граду и шире.

Он је са Вучићем подјелио успомене и анегдоте из рада на Свемирском програму "Аполо" и детаље из мисије на Мјесец.