latinica  ћирилица
23/07/2019 |  15:50 ⇒ 24/07/2019 | 08:48 | Аутор: РТРС

Бански двор поново сија пуним сјајем

Најпознатија бањалучка културна установа и један од њених симбола коначно сија пуним сјајем. Завршена је реконструкција фасаде Банског двора.

Бански двор сада сија у новом руху. Нешто више од три милиона марака и осам мјесеци радова било је потребно за нови изглед Банског двора.

Овим је, 87 година након изградње Банском двору коначно враћен стари сјај. Прије фасаде реконструисан је кров и тиме је ријешен проблем прокишњавања. Иако унутрашњост Банског двора још чека сјај спољашњости, за шта град за сада нема средстава, један од симбола града на Врбасу у односу на прошлу годину сада сија.

Новац је обезбијеђен из градске касе, а издашну донацију дала је и Влада Републике Српске. Ипак, дио бањалучана противи се одлуци Града да не уради реконструкцију великог двоглавог орла са грбом краљевине СХС који се некада налазио изнад улаза у Бански двор. Званично образложење је да би двоглави орао са четири оцила, шаховницом и полумјесецом са три звијезде могао бити провокативан за многе грађане. Осим орла, који није ни био обухваћен пројектом, све је враћено у првобитан облик.

- Рестаурација 82 капитола, то су ови горњи дијелови стубова, 76 од вјештачког камена, 6 од природног и сви су рађени са мотивима двоглавог орла. Урађена је и рестаурација свих улазних врата. У протпуности је урађена вањска столарија - истиче Петар Билчар, начелник Одјељења за комуналне послове Бањалука.

Нова столарија, попут првобитне урађена је од чамова дрвета и побољшана је термоизолационим стаклом. Са старог малтера изузето је девет узорака на основу којих су издвојени фрагменти оригиналне боје. На основу сачуваних фигура рађени су калупи за оне које недостају.

- Ово је један важан предуслов да Бански двор заживи у пуном капацитету. Већ од 1. новембра бићемо богатити за један нови простор, за културне намјене, у питању је арт биоскоп. Нова камерна сцена Банског двора, која ће бити намијењена превасходно за приказ умјетниичких и документарних филмова. То је трећа нова сцена у претходне двије, двије и по године - истакао је Младен Матовић, директор Културног центра Бански двор.

Завршетак радова на обнови биће обиљежен у четвртак симболичним паљењем амбијенталне расвјете у 21 час и концетром виртоуза Стефана Миленковића и Слободана Тркуље уз пратњу симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније. Тиме ће уједно бити озваничена и предаја апликације Бањалуке за европску престоницу културе 2024. године.