latinica  ћирилица
23/07/2019 |  16:03 ⇒ 24/07/2019 | 08:48 | Аутор: СРНА

Голић: Није донесена одлука о Трговској гори, Шаровићеве изјаве политиканство

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас да Хрватска није донијела одлуку да ће на Трговској гори градити складише за радиоактивни отпад и осцијенила да су изјаве које је у вези са тим случајем дао предсједник СДС-а Мирко Шаровић чисто политиканство.

Голићева је подсјетила да је један хрватски портал објавио текст који је изазвао велику пажњу у јавности БиХ, али у којем није ништа ново осим да ће услиједити састанак министара из Хрватске и Словеније на којем ће разговарати да ли ће ниско и средњерадиоактивни нуклеарни отпад бити збрињаван на локалитету настанка, у мјесту Врбине, или ће свако своју половину отпада одвозити на друге локације.

- Још ништа није договорено. Ми смо у неколико наврата писали властима Хрватске и тражили да нам кажу да ли предузимају било какве активности када је ријеч о збрињавању овог отпада. Добили смо одговор да још нису у фази израде студије о процјени утицаја на животну средину и да ће, уколико одаберу локацију, упутити БиХ сва документа, што су обавезни као чланица ЕСПО конвенције. До данас нисмо ништа добили - рекла је Голићева новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила да су на више нивоа власти у БиХ усвојене декларације и резолуције којима су представници власти обавезани како да се понашају.

- Све информације и закључке са састанака смо достављали Савјету министара и била сам спремна да, као предсједавајућа Радне групе коју је формирао Савјет министара, одем на њихову сједницу да их обавијестим о свему ономе што радимо. Испало је да никога више не занима шта је урађено, а једино је министар иностраних послова Игор Црнадак на конференцији у Бечу покренуо питање Трговске горе. Никада нико други се о овом питању није огласио - нагласила је Голићева.

Напоменула је да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, чим је дошао на ту позицију, тражио информације о Трговској гори и на основу добијених информација сазвао сједницу Предсједништва на којој су усвојени закључци којима је затражено од власти Хрватске да не складишти отпад на граници са БиХ и да пронађе неку другу локацију за то.

Голићева је изразила забринутост да ће Хрватска искористити ситуацију да је Савјет министара у техничком мандату.

- Уколико се то догоди, а надам се да до тога неће доћи и да ће Хрватска са Словенијом договорити да се отпад складишти у мјесту Врбине гдје је и настао, БиХ може тражити међународну арбитражу. Прво се обраћамо Секретаријату ЕСПО конвенције која треба да сазове све стране, а посљедњи корак је Међународни суд правде који треба да се изјасни о том питању - појаснила је Голићева.

Она је додала да се нада да ће крајем августа, у циљу заштите становништва, подручје око ријеке Уне бити проглашено парком природе.

- Даље се наставља Национални парк Уна који се налази у Федерацији БиХ. Ако поред два национална парка и два заштићена подручја неко жели да гради одлагалиште радиоактивног отпада то би био правни нонсенс и преседан у цивилизованом свијету - рекла је Голићева.

Закључила је да ће бити потребно још много дипломатских активности да би била осујећена намјера Хрватске да буде изграђено одлагалиште.

- Имамо и правна средства и нећемо одустати од правне борбе. На нивоу БиХ ћемо ангажовати међународни тим који ће се бавити заштитом 230.000 становника који живе на локалитету гдје Хрватска намјерава да складишти радиоактивни отпад. Многе жупаније у Хрватској размишљају као и ми и боре се против тога као и ми - каже Голићева.