latinica  ћирилица
23/07/2019 |  16:30 | Аутор: СРНА

Звиздић: Не одустајем од мјеста предсједавајућег

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић рекао је данас у Сарајеву да ће наставити да обавља ту функцију иако ће почетком августа преузети и дужност предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

Звиздић је на конференцији за новинаре истакао да би прекршио закон када не би обављао дужност предсједавајућег Савјета министара.

- Понашаћу се у складу са оним могућностима које дозвољава изборни закон, а то је дио који јасно прецизира да се до именовања извршних функција могу да обављају такве функције - нагласио је Звиздић.

Он је указао да није само он у тој ситуацији, него да је у двострукој улози и велики број министара на нивоу БиХ и Федерације БиХ.

- За то постоји врло једноставно рјешење. Предсједништво БиХ пошаље име мандатара и ријешили смо сва питања која имају везе са именовањем новог Савјета министара - тврди Звиздић.

Он очекује да ће бити усвојен буџет институција БиХ, а да ће се, уколико то не буде учињено, наставити са праксом усвајања одлука о привременом финансирању.

Звиздић је позвао Предсједништво БиХ да усвоји буџет и пошаље га у парламентарну расправу.

Он је саопштио да на данашњој сједници није усвојен Приједлог ревидиране стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина.

- Она није усвојена јер није ажуриран било који дио те стратегије. Није дошло до ревидирања стратегије и уградње оних елемената који би је учинили ефикасном - рекао је Звиздић.

Према његовим ријечима, нема одговора на питање шта се десило са више од 300 закључака којима су утврђени пропусти у раду, а које је дефинисало надзорно тијело, шта се десило са 850 предмета из "А" категорије, јер није јасно колико је случајева пресуђено, колико има оптужених, у којим предметима је обустављена истрага, те колико је предмета по којима се никако није поступало.

- Док оваква питања не буду ријешена неће бити створене претпоставке за усвајање ревидиране стратегије за ратне злочине на нивоу Савјета министара - поручио је Звиздић и подсјетио да је приједлог ове стратегије био већ пар пута на сједници Савјета министара.

Звиздић је рекао да су на данашњој сједници Савјета министара у техничком мандату усвојена два нацрта амандмана у вези са финансирањем пројекта прикупљања и третмана отпадних вода у Градишки.

- Ријеч је о веома озбиљном и важном пројекту чија је вриједност око 14 милиона евра - истакао је Звиздић.

Он је нагласио да је усвојен и Нацрт споразума о гранту у вези са шестом фазом Регионалног стамбеног програма чији је циљ да ријеши стамбено питање око 5.400 домаћинстава, односно 14.000 лица.

- Вриједност ове фазе пројекта је 14,8 милиона евра и циљ је обнова и изградња 235 породичних кућа и 380 станова у стамбеним зградама за расељена лица и повратнике у БиХ - појаснио је Звиздић.