latinica  ћирилица
23/07/2019 |  16:46 ⇒ 20:37 | Аутор: Независне

Уз милијардера "пала" још двојица руководилаца ГИКИЛ-а

Предсједник Надзорног одбора ГИКИЛ-а Прамод Митал, члан НО Раџиб Даш и директор ове компаније Парамеш Батачари ухапшени су данас у Лукавцу.

Они су ухапшени по наредби Кантоналног суда у Тузли, а полиција је током хапшења претресла собу у хотелу који је користио Митал, те собе и станове које су користила друга двојица ухапшених.

- Постоје основи сумње да су у периоду од 2003. године починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом злоупотребе положаја и овлаштења и злоупотребе овласти у привредном пословању. За сада им се на терет стављају ова дјела која су изузетно тешка и прописане су најтеже казне до 45 година затвора узимајући у обзир Прамода Митала, а за остале, такође, високе казне - појаснио је Ћазим Серхатлић, тужилац Кантоналног тужилаштва Тузла.

Овом истрагом је обухваћен и претходни директор ГИКИЛ-а Дебашис Гангули као члан организоване криминалне групе на челу са Прамодом Миталом. Гангули се налази у бјекству те је за њим расписана потјерница. Против њега је Тужилаштво Тузланског кантона прошле године отворило истрагу због постојања основане сумње да је починио кривично дјело онечишћења околине.

Тужилаштво је затражило мјеру притвора али Општински суд у Лукавцу вратио је путне исправе Гангулију те је он крајем 2018. напустио БиХ и постао недоступан правосудним органима.

Тужилаштво ТК је почетком ове године подигло оптужницу против осумњичених Дебашисха Гангулија као одговорне особе и генералног директора у ГИКИЛ-у и правне особе ГИКИЛ, због постојања основане сумње да су починили кривично дјело онечишћења околине..

Осумњиченима се на терет ставља пропуштање извршења обавеза из околинске дозволе Федералног министарства туризма и околиша, према којој је ГИКИЛ у периоду од пет година био дужан извршити улагања у износу од 111 милиона КМ у еколошке пројекте, а што би довело до престанка емисије штетних полутаната у ваздух, воду и тло.

Прамод Митал припада познатој индијској породице Митал, која се бави производњом жељеза и челика, а своје пословање Миталови воде из Лондона. Њихово презиме добро је познато и у БиХ. Прије петнаестак година њихова корпорација је купила Коксну индустрију у Лукавцу, а породица Митал улагала је и Жељезару у Зеници те Рудник Љубија код Приједора.