latinica  ћирилица
23/07/2019 |  19:02 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Шеранић обећао помоћ домовима здравља у Херцеговини

Влада Српске помоћи ће здравственим установама у источнохерцеговачким општинама у рјешавању нагомиланих проблема- поручио је министар здравља Републике Српске Ален Шеранић. Он се у Невесињу састао са директорима домова здравља из ове регије, а обишао је и невесињску Болницу.

Нагомилани финансијски проблеми терет су домовима здравља у Источној Херцеговини. Једини који послује позитивно је невесињски Дом здравља. Шеранић је похвалио пословање ове здравствене установе и најавио да ће они идуће године прећи на трезорски начин пословања.

- Како која година одмиче нама опада број становника и мислим да ћемо и ми у догледно вријеме имати проблеме. Менаџмент је водио рачуна о трошковима, и успјели смо да одржимо систем како треба - поручио је Жарко Таминџија, директор Дома здравља Невесиње.

Остали источнохерцеговачки домови здравља имају губитке и дуговања који су нагомилани и наслијеђени. Требињски Дом здравља једна је од здравствених установа која има тај проблем.

- Посљедње двије године псолујемо позитивно и циљ нам је да тако наставимо. Предочили смо министру шта нам је потребно да би тако наставили - истакла је Бранка Драшковић, директорица Дома здравља Требиње.

Ален Шеранић, министар здравља Републике Српске најавио је нове пројекте у Херцеговини.

- Дом здравља Билећа је од 2017. године учинио пун помака у изналажењу рјешења, исто тако и Дом здравља Требиње плански настоје ријешити. Ту ће и Влада притећи у помоћ и одређене ствари по питању пореза, доприноса, рјешавати у оквиру плана који се односи на трезорски начин пословања, који је планиран до планиран до 2022. године. Локалне самоуправе морају више да се ангажују како би сви заједно помогли у рјешавању проблема домова здравља-  - напомиње Шеронић.

На састанку је разговарано и о обезбјеђивању педијатријске и гинеколошке заштите у домовима здравља у Љубињу и Берковићима. Министар здравља обишао је и Болницу Невесиње гдје се састао са директором ове и Болнице у Требињу.