latinica  ћирилица
23/07/2019 |  22:48 | Аутор: СРНА

У Хрватској наредних дана топлотни талас, од петка нестабило

У Хрватској се наредних дана очекује топлотни талас, уз дневну температуру и до 36 степени Целзијусових, а од петка, 26. јула, могући су пљускови са грмљавином прво у горју и централној Хрватској, затим и у осталим крајевима и већем дијелу Јадрана.
Врелине - Фото: илустрација
ВрелинеФото: илустрација

У источној Хрватској сутра ће превладавати сунчано вријеме, уз умјерену облачност у Подунављу. Најнижа температура биће од 16 до 19, највиша од 31 до 33 степена Целзијусова, навео је метеоролог Зоран Вакула у прогнози за ХРТ.

У централном дијелу земље очекује се сунчано и ведро, уз слаб вјетар, а дању још и топлије него претходних дана. Највиша температура износиће и до 34 степена Целзијусова и означава почетак топлотног таласа на подручју Загреба, гдје ће током ноћи бити око 20 степени Целзијусових.

Сунчано и вруће очекује се и на сјеверном Јадрану и нижим дијеловима горске Хрватске с највишом температуром од 30 у горју до 35 степени на обали, гдје се наставља топлотни талас. Ујутро је могућа слаба до умјерена бура.

У Далмацији се очекује најнижа температура око 25 степени, а највише од 33 до 36 степени Целзијусових. Ујутро ће понегдје бити умјерена бура, од средине дана дуваће умјерен сјеверозападни вјетар.

На југу Хрватске ујутро може бити јаке буре, а послије подне ће дувати умјерен до јак сјеверозападни вјетар, уз могуће немирно море.

Температура ће бити од 33 степена Целзијусова, а понегдје ће изностити и 36 степени, па је опасност од топлотног таласа велика, навео је Томислав Козарић из Службе за временске анализе и прогнозе ДХМЗ-а.

У четвртак и петак, 25. и 26. јула, опасност од топлотног таласа који може дјеловати на здравље биће повећан и у унутрашњости, посебно у средњој Хрватској, гдје највиша температура може бити и 35 степени Целзијусових, а ноћи би могле бити топле.

Од петка се очекује нестабилније вријеме, уз могуће пљускове и грмљавину, прво у горју и централној Хрватској, затим и у осталим копненим крајевима, па и на већини Јадрана, посебно на сјеверном дијелу. Могуће је и јаче грмљавинско невријеме.