latinica  ћирилица
24/07/2019 |  07:23 ⇒ 11:41 | Аутор: РТС

Харадинај данас пред Специјалним судом у Хагу

Рамуш Харадинај стигао је у Хаг, гдје ће данас бити саслушан у Специјалном суду за злочине које су починили бивши припадници терористичке ОВК над српским и неалбанским становништвом. Специјални тужилац требало би да га испита у току дана.
Рамуш Харадинај (AP/ARMEND NIMANI) - Фото: AP
Рамуш Харадинај (AP/ARMEND NIMANI)Фото: AP

Харадинај, који је у петак поднио оставку на мјесто премијера самопроглашеног Косова управо због саслушања пред Специјалним судом, данас ће се појавити пред истражитељима.

Наредни потези суда у вези Харадинаја нису познати, али ће он бити саслушан у својству осумњиченог.

Харадинај је на свом Фејсбук профилу написао да је "Косово кренуло напријед на евроатлантском путу" и да је "јаче него икада прије, на линији мира и у свеприсутном пријатељству са Сједињеним Државама".

Поновио је да је "Косово спремно за дијалог са Србијом до постизања правно обавезујућег коначног споразума, укључујући и узајамно признавање у постојећим границама".

Такође, навео је да косовско тржиште за производе из централне Србије може бити ослобођено наметнутих такси само у замјену за признање самопроглашене независности Косова.

Харадинај је у петак поднио оставку због позива на саслушање. Тада је рекао да тим чином жели да "одвоји функцију премијера од Рамуша Харадинаја".