latinica  ћирилица
24/07/2019 |  08:31 ⇒ 08:31 | Аутор: СРНА

До краја септембра бара Тишина заштићено подручје

Представник Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске Дејан Радошевић рекао је да би акт о проглашењу заштићеног подручја баре Тишина на подручју Шамца требало очекивати након годишњих одмора, у другој половини септембра.
Бара - Тишина - Фото: РТРС
Бара - ТишинаФото: РТРС

Радошевић је синоћ у Шамцу присуствовао презентацији Еко-пројекта "Глас Тишине далеко се чује - важност и очување природе општине Шамац", коју су одржали представници Центра за животну средину из Бањалуке.

Он је навео да је студију за проглашење заштићеног подручја, која је предвиђена Законом о заштити природе, урадио Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, након чега је прослијеђена Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

- Студија је у предвиђеном законском року била на јавном увиду и очекујемо да нам надлежно министарство достави коментаре свих заинтересованих страна, које ћемо уврстити у студију. На основу тога биће донесена коначна одлука о проглашењу заштићеног подручја у категорији заштићено станиште - рекао је Радошевић.

Представник Центра за животну средину из Бањалуке Ива Миљевић рекла је да предавање носи симболичан назив "Глас `Тишине` далеко се чује", јер су прошле године почели да реализују активности на подручју општине Шамац на овој бари и увидјели колико је актера и заинтересованих страна које раде на овом подручју.

- У бари Тишина значајна су такозвана `Натура 2000` станишта гдје има доста врста које су у оквиру овог пројекта интересантне. Истражујемо биљне заједнице са фокусом на инвензивне стране врсте биљака које угрожавају вриједна станишта око баре и уз ријеку Саву - каже Миљевићева.

Миљевићева је додала да су налази показали шта све угрожава бару Тишина и шта ће бити предмет даљег рада на овом подручју.

- План је да то буде такозвано пилот, односно пробно подручје, на којем ће бити тестиране одређене мјере искорјењивања биљака, што ће резултовати очувањем станишта - указала је Миљевићева.

Она је додала да пројекат траје двије године, а финансијер је ЕУ.

- Видјећемо које ћемо мјере за искорјењивање биљака мапирати. Ангажоваћемо фирму која ће радити под назором - каже Миљевићева.

Презентација је одржана у Центру за културу, а организована је у оквиру "Шамачког љета".