latinica  ћирилица
24/07/2019 |  08:40 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Правосуђе неће постати политички буздован

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је да се правосуђе више не може користити као политички буздован, због чега се суочава са притиском незабиљеженим од Дејтона, и то највише од неких политичара који се суочавају са истрагама.
Милан Тегелтија (фото: Н1) -
Милан Тегелтија (фото: Н1)

Тегелтија је изјавио да се неки од политичара који су најактивнији у нападима на правосуђе суочавају са истрагама и процесима које желе да спријече или омаловаже тако што ће оне који би сутра њих могли да оптуже за неку незаконитост унапријед прогласити лоповима и криминалцима.

Он је за Глас Српске рекао да је кључни разлог за то чињеница да је ВСТС успио да се истргне из канџи политичког управљања правосуђем од одређених политичких центара моћи у Сарајеву.

Тегелтија је оцијенио да ће они који су такав утицај на правосуђе изгубили, а у који су се значајно уздали, учинити све да врате ту контролу, првенствено над ВСТС-ом као кровним регулаторним тијелом правосудног система.

- Све то како би ти центри моћи кроз правосудни систем, као легални оквир, користили правосуђе за суштински нелегитимне циљеве, односно да би кроз правосудне обрачуне и пријетње тобож законито могли да праве архитектуру друштвено-политичких и економских односа у БиХ - навео је Тегелтија.

Он је додао да постоје одређени политичари који те циљеве нескривено признају, али их популистички маскирају легитимним циљевима, тобож кроз бољу борбу против корупције како би за тако нешто добили јавну подршку, иако су им стварне намјере сасвим другачије и немају никакве везе са борбом против корупције, него са борбом против политичких неистомишљеника.

- Када желите да преузмете контролу над правосудним системом, морате да уклоните људе који га представљају и воде. То значи да, пошто не можете да то урадите легално, морате да изазивате инцидентне ситуације, морате да компромитујете људе, и то континуирано да бисте покушали да их огадите макар дијелу јавности и да би онда макар тај дио јавности подржао такве операције, чак и када оне нису законите и демократске, по макијавелистичком принципу да циљ оправдава средство - каже Тегелтија.

Тегелтија сматра да би, уколико буду усвојени закључци парламента БиХ о стању у правосуђу одвели не само правосуђе, него цијелу БиХ у потпуни апсурд, односно распала би се концепција правне државе, подјеле власти и независног правосуђа, распала би се концепција демократије.

Он је нагласио да су неки субјекти међународне заједнице конзистентни у својој подршци независном правосуђу, а да неки ипак имају одређена одступања од својих ранијих ставова, те је навео посљедњи примјер ОЕБС-а који је, како је истакао, знатно промијенио став, па умјесто правосуђа подржава парламент и парламентарну истражну комисију.

Када је ријеч о ревидираној стратегији за процесуирање предмета ратних злочина која годину дана није усвојена у Савјету министара, Тегелтија је рекао да је то још један од апсурда садашње извршне власти на нивоу БиХ.

- Не можете се залагати за унапређење процесуирања ратних злочина, а онда без иједног смисленог разлога не усвајати стратегију која то процесуирање знатно унапређује - истакао је Тегелтија.