latinica  ћирилица
24/07/2019 |  09:28 ⇒ 09:28 | Аутор: СРНА

Одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори опасно за обје земље

Надлежни треба да дипломатским путем зауставе намјеру Хрватске да на локацији Трговска гора, близу границе са БиХ, изгради одлагалиште радиоактивног отпада и тако прекину двадесетогодишњу агонију грађана са лијеве и десне обале Уне, наведено је у отвореном писму које је Удружење Грин тим из Новог Града упутило политичким актерима у БиХ.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

У писму је истакнуто да потенцијално одлагање непосредно уз границу БиХ и Хрватске представља проблем који се тиче свих настањених у директно угроженим подручјима, као и свих оних које би имали индиректне посљедице реализације те намјере.

У писму је истакнуто да је Стратешка студија спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива - документ који објашњава да је Трговска гора, микролокација Черкезовац, јасно таргетирана као локација за одлагање поменутих отпада.

У овом Удружењу увјерени су да ће међународно право бити на страни угрожених овим чином, али моле надлежне да дипломатским путевима зауставе ову намјеру.

- Ово је питање живота регије, а не само неколико оближњих општина и градова - указали су из Грин тима и осудили популистичке изјаве које заобилазе озбиљан приступ рјешавању проблема.