latinica  ћирилица
24/07/2019 |  10:20 | Аутор: СРНА

Нисан укида 10.000 радних мјеста

Јапански произвођач аутомобила Нисан планира да укине 10.000 радних мјеста широм свијета, док покушава да повећа успјешност након што је бивши шеф компаније ухапшен због финансијског прекршаја.
Нисан - Фото: Getty Images
НисанФото: Getty Images

Нови резови услиједили су након што је Нисан у мају саопштио да ће укинути 4.800 од укупно 139.000 радних мјеста широм свијета.

Оваква одлука одражава потешкоће са којима се компанија суочава након хапшења бившег шефа Карлоса Гона и усљед слабије продаје у САД и Европи, пише АФП.

Из компаније је у мају саопштено да је профит скоро најнижи у посљедњој деценији, уз упозорење на "тешко пословно окружење" у наредних 12 мјесеци.

Портпарол Нисана Коџи Окуда није желио да коментарише извјештаје о отпуштањима, који су се појавили дан прије објављивања кварталних резултата.

- Још нисмо одлучили шта ћемо саопштити на сутрашњој конференцији и не коментаришемо спекулисање медија - истакао је Окуда.

Пословни дневни лист Никеј јавио је да ће компанија сутра саопштити да је дошло до пада оперативног профита за 90 одсто у првој четвртини године усљед пада продаје возила у САД.

Новинска агенција Кјодо пише да ће до отказа вјероватно доћи у појединим фабрикама у Јужној Америци и још неким подручјима у којима је лоша продаја, као и да Нисан пролази кроз процес ремонта са циљем јачања управљања компанијом након скандала у који је умијешан Гон.