latinica  ћирилица
24/07/2019 |  12:05 | Аутор: СРНА

Ватрогасци Српске спремни у случају пожара усљед топлотног таласа

Ватрогасне јединице у Републици Српској спремне су да реагују и угасе пожаре који би могли да настану усљед високе температуре ваздуха на коју су упозорили метеоролози, рекао је Срни предсједник Ватрогасног савеза Републике Српске Горан Стојаковић.
Ватрогасна служба Бања Лука - Фото: илустрација
Ватрогасна служба Бања ЛукаФото: илустрација

Стојаковић је рекао да су ватрогасци још у прољеће обавили припреме када је ријеч о овогодишњој противпожарној сезони и пожарима који се очекују у љетном периоду.

- То се односи и на спремност ватрогасаца, опремљеност, провјеру исправности опреме... Бројно стање професионалних ватрогасаца је на задовољавајућем нивоу у свим регијама, иако је увијек пожељно да их је што више - навео је Стојаковић.

Он је подсјетио да је ризицима пожара најизложенија Херцеговина, али да искуства говоре да су такве појаве могуће и у осталим подручјима Српске.

- Висока температура је најављена у наредна три дана, али већ од викенда се очекује њен пад као и одређен ниво падавина, што ће смањити ризик од пожара у највећем дијелу Српске. Ипак, у Херцеговини и даље постоји већи ризик од пожара на отвореном простору - рекао је Стојаковић.

Стојаковић је подсјетио да су се најопаснији пожари у Српској десили 2017. године, након чега су извучене поуке и искуства, према којима је за гашење пожара најважније координисано дјеловање свих субјеката задужених за спровођење мјера заштите од пожара - од ватрогасаца до представника локалне заједнице, шумских газдинстава и других.

- Пожари буду лакше сузбијени ако сви предузму мјере из своје надлежности, ради обезбјеђења сигурности грађана - рекао је Стојаковић.

Он је грађанима поручио да не пале ватре на отвореном простору, јер би у том смислу могли да изгубе контролу и изазову пожар.

- Такође, ако примијете пожар, најважније је да га што прије пријаве надлежној ватрогасној јединици. На тај начин се пожар најлакше, најбрже и са најмање штете по имовину и људе може угасити - поручио је Стојаковић.