latinica  ћирилица
24/07/2019 |  12:50 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Погледајте како ће изгледати будући мост у Српским топлицама (ФОТО/ВИДЕО)

Израдња будућег моста преко Врбаса у Српским топлицама, по свему судећи, могла би почети на јесен, саопштено је на данашњој презентацији идејног пројекта нове повезнице преко Врбаса.
Изградња на јесен нови мост у Топлицама (фото:banjaluka.rs.ba) -
Изградња на јесен нови мост у Топлицама (фото:banjaluka.rs.ba)

Послије изградње новог моста на мјесту некадашњег Зеленог моста у Обилићеву, Бањалука би требала добити још један мост преко Врбаса, и то 220 метара узводно од постојећег, једносмјерног моста у Топлицама.

Према идејном рјешењу, који су данас представили архитекте из пројектанске куће Урбис, будући мост у Топлицама имаће распон од 65, а ширину 11 метара.

Поред двије саобраћајне траке по три и по метра биће изграђене и пјешачке стазе ширине по два метра. Овај мост примарано ће бити орјентисан на теретни саобраћај, с обзиром на то да је преко њега циркулисати теретни саобраћај у правцу Источног транзита.

Пројектом је предвиђено да мост буде грађен системом конзолне градње од челика и бетона као спрегнута конструкција. На овај начин градње, пројектанти су се одлучили због конфигурације терена и изузетно уског простора на којем ће се налазити будуће градилиште.

Након идејног рјешења, слиједи израда главног пројекта, који би требао бити завршен до 25. августа ове године.

- Након израде главног пројекта, град Бања Лука ће, као финансијер, покренути јавну набавку за избор извођача радова, а уколико не буде непредвиђених околности, градња би могла почети већ ове јесени – изјавио је градоначелник Игор Радојичић.