latinica  ћирилица
24/07/2019 |  12:58 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

"Бранково коло" од 6. до 16. септембра

 Једна од највећих пјесничких манифестација у Србији "Бранково коло" биће одржана од 6. до 16. септембра у Сремским Карловцима, Стражилову и Новом Саду, а протицаће у знаку 195 година од рођења Бранка Радичевића.
Бранково коло - Фото: илустрација
Бранково колоФото: илустрација

Овогодишњу, 48. манифестацију, отвориће истакнути пјесник Милан Ненадић бесједом о највећем српском пјеснику лирског романтизма Бранку Радичевићу, најављено је из Културне институције "Бранково коло", која је организатор ове манифестације.

Свечана церемонија отварања "Бранковог кола" биће одржана у Сремским Карловцима у најстаријој српској Карловачкој гимназији.

"- На церемонији отварања Ненадићу ће за укупно песничко дело бити уручено највише признање манифестације `Статуета Бранка Радичевића`, рад вајара Јована Солдатовића - истакнуто је у саопштењу.

За Ненадића ће током трајања пјесничке манифестације у новосадској Градској библиотеци бити уприличено и пјесничко вече под називом "Тако говоре песници".

Ову манифестацију су до сада бесједама отварали најпознатији пјесници и писци попут Стевана Раичковића, Десанке Максимовић, Мирослава Антића, Матије Бећковића, Милована Витезовића...

Бранко Радичевић /1824-1853/, уз Јована Јовановића Змаја и Лазу Костића, важи за једног од највећих српских пјесника европског лирског романтизма.

За живота је написао свега 54 четири лирске и седам епских пјесама, два одломка епских пјесама, 28 писама и један одговор на критику.

Радичевић се од 1835. до 1841. године школовао у Карловачкој гимназији.