latinica  ћирилица
24/07/2019 |  15:28 ⇒ 15:34 | Аутор: СРНА

Српски војни специјалци обучени да први одговоре на све изазове

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да су специјалне јединице Војске Србије спремне и обучене да прве одговоре на све безбједносне пријетње.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Вулин је у Нишу рекао, након обиласка завршног дијела обуке у љетњим условима припадника 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде у касарни "Наредник-пилот Михајло Петровић", да се Војска Србије опрема, наоружава и јача у свим својим сегментима.

Он је навео да је ова специјална бригада један од најзначајнијих дијелова Војске Србије, која прва треба да одговори на удар, као и на терористичке пријетње, али и да сачувају народ гдје год да је то потребно, саопштено је из Министарства одбране Србије.

- Војска Србије, у складу са наређењем и инструкцијама врховног команданта Војске Србије Александра Вучића посебно обраћа пажњу на наше специјалне јединице, обезбеђује материјална улагања и да њихове зараде буду више него код осталих, али и да њихове обавезе буду значајно више него код осталих припадника Војске - нагласио је Вулин.

Према његовим ријечима, током данашњег обиласка увјерио се у њихову изузетну обученост, као и да користе најновију опрему у складу са највишим свјетским стандардима.

Командант Специјалне бригаде Војске Србије бригадни генерал Мирослав Талијан истакао је да је данашњи обилазак био прилика да се сагледа сва сложеност селективне падобранске обуке и спремност полазника који су успјешно савладали све дијелове обуке на земљи и потребна тестирања, а очекују их само падобрански скокови који ће услиједити.

- Уз сагледавање ове најсложеније врсте обуке у нашој војсци имали смо прилику да видимо и остатак обучавања алпинистичких група приликом дејства на запоседнути објекат и приликом спасавања у акцидентним ситуацијама - нагласио је Талијан.

Вулин је, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, обишао и Центар за обуку падобранаца, у коме су демонстрирани паковање падобрана и рад на подвезном систему.

Вулин и Мојсиловић присуствовали су и припремама падобранаца за скок у оквиру селективне обуке извиђачких јединица, јединица војне полиције и "Кобри".

Падобранци су такође демонстрирали, у оквиру обуке у љетњим условима, и спуштање низ верачко уже у урбаним условима.