latinica  ћирилица
24/07/2019 |  16:25 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Брчко: Преполовљен промет робе у Луци због затварања моста

Од затварања моста Брчко-Гуња у Хрватској, промет тешких роба смањен је за више од 50 одсто, тврде у Луци Брчко.

Договор Владе Брчко и Владе Вуковарско-сремске жупаније о обнови моста, може да буде реализован ако представници политичких странака дају своју сагласност.

Два шпедитерска предузећа су затворена због лошег пословања након затварања моста "из безбједносих разлога". Промет је драстично опао више од 50 одсто, и у предузећу Делта С.

Славиша Милошевић, предузеће Делта С, каже да сви који се у Брчком баве увозом иду на граничне прелазе узводно ријеком Савом, а то су Орашје, Шамац, Градишка и Брод.

Губитке од најмање 50 одсто трпи и Лука Брчко која за сваки терет транспортован камионом добија 70 одсто, а УИО БиХ 30 одсто добити. Овдје тврде, да им је сваког мјесеца све теже.

Маринко Виљушић, директор Луке Брчко, каже да на царински терминал у Луку дневно дође од пет до десет камиона, а некада их је било и по стотину на дан.

Влада Брчко је са Владом Вуковарско-сремске жупаније договорила обнову дотрајалог моста и можда изградњу додатног колосијека за тешке терете. Нови мост није могуће изградити, јер би то захтијевало и одређене сагласности ЕУ. Ако у међународним фондовима не буде новца за мост, Влада Брчко је спремна да у буџету за наредну годину предвиди дио средстава.

Градоначелник Брчког Синиша Милчић каже да је дистрикт већ укалкулисао одређена средства која ће бити распоређена из вишка прихода над расходима ЈП Путеви за ове намјене, тј. за израду пројектно-техничке документације и прву фазу реконструкције постојећег моста.

Ако за реконструкцију буде и политичке воље, обнова старог моста би почела половином наредне године. У међувремену би терети, можда били транспортовани скелом, што су, након испитивања, препоручили стручњаци из Панчева. И за то је потребна политичка сагласност у БиХ.