latinica  ћирилица
24/07/2019 |  16:42 ⇒ 16:53 | Аутор: Агенције

Мејова одржала опроштајни говор, није могла сакрити сузе

Британски посланици су овацијама испратили бившу премијерку Терезу Меј након њеног посљедњег, повремено емотивног појављивања на дужности у парламенту.

Чинило се како је 62-годишња Мејова једва суздржавала сузе док се на одласку руковала са предсједником Доњег дома, Џоном Берковом.

- Поподне ћу се вратити у посланичке клупе и то ће бити први пут у 21 годину, што ће бити заиста велика промјена - рекла је она.

Глас јој је задрхтао када је поручила да ће "дужност служења нашим бирачима остати и даље моја највећа мотивација".

Бивша премијерка је на парламентарној сједници задала и посљедњи ударац вођи опозиције Џеремију Корбину када му је предложила да, као и она, поднесе оставку.

У Даунинг Стриту ће одржати кратак говор, а затим ће краљици Елизабети Другој службено поднијети оставку и предложити Бориса Џонсона за мандатара.

Мејова је мјесто премијерке преузела након референдума 2016. у којему је изгласан излазак из Европске уније, а оставку подноси нешто више од три године након што није успјела да проведе Брегзит.

Оставку је данас поднио и министар финансија Филип Хамонд, јер је и раније обећао да ће радије отићи него служити у Џонсоновој влади.