latinica  ћирилица
24/07/2019 |  18:04 ⇒ 25/07/2019 | 09:07 | Аутор: РТРС

У току покушај спровођења "тајног плана" СДА?

Самокандидатура Мирка Шаровића за предсједавајућег Савјета министара потврда је да су разговори о формирању бх. власти, без изборних побједника, поодмакли и да је у току покушај спровођења "тајног плана" СДА. Овако је Шаровићев иступ у медијима оцијењен у СНСД-у и ХДЗ-у.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Изјаву су означили "неозбиљном" и "недоговорном" и да СДС може само да сања да ће постати дио власти. Сан или стварност? Понавља ли се 2014. година и шта је остало од национално одговорне политке?

Поучени искуством од прије четири године, када је Бакир Изетбеговић изиграо вољу грађана Српске и у власт увео губитнике избора, упућивала је на важност окупљања минимално десет посланика око српског блока, који не би дозволили формирање Савјета министара по вољи Сарајева и дијела међународне заједнице. Лидери СДС и ПДП, након октобарских избора, одбили су позиве Милорада Додика за заједнички наступ у Сарајеву и пријеко потребно српско јединство. О посљедицама тада нису говорили. Очекивали су да ће их, као и прије четири године, у власт позвати СДА. И то се, у строгој тајности десило, јер Денис Звиздић за свог насљедника жели најбољег српског сарадника Мирка Шаровића, сматрају у СНСД-у.

- Да ли сам спреман бити предсједавајући? Па, уколико постоји адекватна парламентарна већина. Зашто да не!? Ја мислим да су шансе да се створи парламентарна већина, на другој страни, реалне и објективне - каже Мирко Шаовић.

Математички је могуће, а да ли је реално и објективно да СДС и ПДП са укупно четири посланика у Парламентарној скупшитни, рачунајући на пету руку Адила Османовића из СДА, говоре о уласку у власт, потирући при том изборну вољу грађана Републике Српске? За Лазара Продановића (СНСД), Шаровићева изјава је "максималистичка", јер би, у том случају два од три народа била незадовољна.

- Ја вјерјујем да би се СДС задовољио мјестом министра у Савјету министара. За такву одлуку, да би неко из СДС постао министар, није потребно само сагласност једне стране, већ и друге, у овом случају СНСД - рекао је Лазар Продановић, делегат у Дому народа ПС БиХ.

Да су разговори о формирању власти без изборних побједника поодмакли знају и у хрватском политичком корупусу. Оцјењују да иступ Шаровића није наиван, јер рачуна на подршку политичког Сарајева и појединих страних амабасада.

- Али, ја сам увјерен да им то овог пута неће проћи, без обзира на подршку страних амбасада, јер БиХ има својих пријатеља ван овог круга политичког Сарајева и амбасада. То наши пријатељи из свијета неће дозволити. Та иницијатива је осуђена на пропаст, а господин Шаровић само у својим сновима може бити предсједавајући Савјета министара - каже Марио Караматић, члан Предсједништва Хрватског народног сабора.

У сновима је и Драган Мектић када рачуна парламетнарну већину. Према његовој рачуници, нема опозиције. Иако избором Мирка Шаровића за предсједника СДС није био задовољан, сада окреће причу.

- Онај ко сакупи 42 гласа у Ппредставничком дому има капацитет да формира Савјет министара. Ја сам моћан, не могу дати оставку у техничком мандату - рекао је Драган Мектић, министар безбједности у СМ БиХ у техничком мандату. 

Моћ је у посланицима оба дома Парламентарне скупштине, подсјећају Мектића у политички супростављеном блоку. У случају да прође тајни план СДА, што је за Караматића, у домену научно-фантастичног, ниједан закон, као и међународни уговор не би могао проћи у Дому народа.