latinica  ћирилица
24/07/2019 |  18:58 ⇒ 25/07/2019 | 09:49 | Аутор: РТРС

Челинац: Нови мост инвестиција локалне заједнице и влада Србије и Српске

У Челинцу ће сутра у употребу бити пуштен новоизграђени мост који постаје архитектонски симбол града.

Мост је коштао четири пута мање од штете проузроковане поплавама у овој локалној заједници прије пет године.
Уређеним обалама и коритом Врбање и мостом без потпорних стубова, опасност од поплава у ужој градској зони сведена је на минимум.

Мост вриједности 1,745 милиона КМ изграђен је за девет мјесеци. За разлику од старог, нема потпорне стубове. Унутар новог објекта су пратећа тераса и топловодне цијеви. Начелник општине Момчило Зељковић каже да се инвестиција локалне заједнице и влада Србије и Републике Српске већ исплатила јер је, и у изградњи, овај мост веће пропусности спријечио штету од набујале Врбање.

- Техничке карактеристике моста су такве да обезбјеђују два и по пута већи проток воде. То је 850 кубних метара воде у секунди. Дугачак је 48 метара, широк 16. То је мост са три коловозне траке и двије за бициклисте и пјешаке - рекао је Зељковић.

Челинчани су презадовољни због успјешно завршених радова. Већина ће их, кажу, бити на свечаности којој ће присуствовати представници Владе Србије и највиших институција Републике Српске и њених представника у заједничким институцијама БиХ.

Одборници су једногласно одлучили да овај капитални објекат назову Градски мост "Србија". То је знак захвалности држави која је за изградњу моста дала пола милиона марака, а претходно донирала и овдашњи Дом здравља и једну основну школу.