latinica  ћирилица
24/07/2019 |  19:18 ⇒ 25/07/2019 | 08:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Џонсон преузео дужност: Брегзит до 31. октобра

У свом првом обраћању након што је преузео функцију премијера Борис Џонсон обећао је да ће Велика Британија изаћи из ЕУ до 31. октобра, али и да ће са Европском унијом постићи нови договор.

Џонсон наводи да ће банке и економија Велике Британије бити спремне, али и да је једина ствар коју политичари не смију да забораве је да су грађани њихови шефови.

Он је испред куће у Даунинг стриту 10 изјавио да су они који су се кладили против Британије изгубили и да ће учврстити повјерење у британску демократију.

- Испунићемо обећање које је дао Парламент и изаћи ћемо из Уније 31. октобра, ту нема или, нити али - рекао је Џонсон.

Навео је да ће постићи нови, бољи договор који ће максимизирати могућности Брегзита, истовремено омогућавајући Британији да изњедри ново и узбудљиво партнерство са остатком Европе, базираном на слободној трговини и међусобној подршци.

- Вјерујем у потпуности да ћемо у року од 99 дана изаћи. Али, ми нећемо да чекамо тих 99 дана, јер је Британцима доста чекања, дошло је вријеме да се дела, да се доносе одлуке, да се покаже снажно вођство и да се промијени земља на боље - истакао је Џонсон.

Према његовим ријечима, убрзаће се рад на томе да се припреми Брегзит.

- Луке ће бити спремне, као и банке. Спремне ће бити и фабрике и послови, болнице, а наша сјајна пољопривреда биће припремљена да продаје још више производа не само у Великој Британији, већ и широм свијета - додао је Џонсон.

Свјетски званичници честитали Џонсону

Њемачка канцеларка Ангела Меркел честитала је Џонсону именовање за новог премијера Велике Британије, изразивши жељу за добру сарадњу и још дубље везе двије земље.

Руски предсједник Владимир Путин честитао је новом британском премијеру и пожелио му успјех у новој улози, саопштено је из Кремља.

Односи између двије земље су напети од случаја Скрипаљ, наводи Ројтерс.

Било би у интересу наших земаља и народа да развијемо односе у различитим сферама, цитирао је Кремљ ријечи Путина из писма упућеног Џонсону.