latinica  ћирилица
24/07/2019 |  21:11 ⇒ 21:23 | Аутор: РТРС

Ружди и Атвудова кандидати за Букерову награду

Бивши освајачи Букерове награде Салман Ружди и Маргарет Атвуд поново су номиновани за ту престижну награду у жанру фикције.
Букерова награда  (Фото:beforeafter.rs) -
Букерова награда (Фото:beforeafter.rs)

Ружди је награду освојио 1981. за књигу "Дјеца поноћи", а ове године је номинован због романа "Кихот".

Атвудова је 2000. године побиједила с књигом "Слијепи убица", а овогодишњу номинацију је зарадила књигом "Тестаменти", наставком сад већ чувене "Слушкињине приче".

На објављеној листи налази се 13 наслова за Букерову награду. Основана 1969. године, та награда која износи 50.000 фунти додјељује се писцима из цијелог свијета који пишу на енглеском језику. Имена шест финалиста биће објављена 3. септембра, а побједник проглашен 14. октобра.

Институција награде Букер подразумијева и занимљив случај једног награђеног романа. Године 1993, како би се обиљежило четврт вијека постојања награде, одлучено је да се додијели тзв. Букер над Букерима, награда за најбољи роман од свих који су до тада награђени. Ову ласкаву титулу однио је Рушдијев роман "Дјеца поноћи", иначе побједник из 1981. Да је заиста "Букер над Букерима", овај роман је потврдио и 2008. године, када се обиљежавало 40 година од оснивања награде, а коначна одлука о побједнику од шесторо финалиста препуштена је публици, која је опет изабрала Руждија.