latinica  ћирилица
25/07/2019 |  16:24 ⇒ 16:31 | Аутор: СРНА

Рајчевић: ИРЦЕ би могао бити значајан за усавршавање студената (ФОТО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и директор Истраживачко-развојног центра електроенергетике - ИРЦЕ у Источном Сарајеву Александар Тодоровић закључили су да би ИРЦЕ могао да представља значајан полигон за усавршавање студената електротехничких факултета.
Срђан Рајчевић у ИРЦЕ (фото: twitter.com/rsrdjan) - Фото: РТРС
Срђан Рајчевић у ИРЦЕ (фото: twitter.com/rsrdjan)Фото: РТРС

Рајчевић је данас посјетио ИРЦЕ, гдје је са Тодоровићем разговарао о припреми научно-истраживачких пројеката у сарадњи са Електротехничким факултетом у Источном Сарајеву, који би требало да буду примијењени у привреди.

На састанку је констатовано да у Министарству за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво желе да подрже рад ИРЦЕ, који је једини истраживачки центар овог типа у Републици Српској и БиХ.

Из ИРЦЕ Срни је саопштено да је закључено да би овај центар, осим своје основне дјелатности, а то су типска испитивања електроенергетске опреме за све напонске нивое до 420 киловата, могао да представља значајан полигон за усавршавање студената електротехничких факултета.

Рајчевић и Тодоровић су размотрили организовање специјалистичких курсева, постдипломских и докторских студија из области специјалних високонапонских истраживања, области контактних система и спојева, те специјалних ефеката и утицаја на електроенергетску опрему.