latinica  ћирилица
25/07/2019 |  21:20 ⇒ 21:21 | Аутор: Агенције

Хрватска објавила тајне мапе НАТО, реаговала Алијанса

Хрватско министарство одбране је, изгледа, случајно објавило тајне мапе НАТО-а у Авганистану.
НАТО, Хрватска - Фото: илустрација
НАТО, ХрватскаФото: илустрација

Скандал се, према писању хрватских медија, десио на јучерашњој конференције за навинаре на којој је саопштено да су хрватски војници били мете терористичког напада у Кабулу.

Портпаролка мисије НАТО-а у Авганистану контактирала је телевизију Н1, након што је хрватско министарство објавило повјерљиву информацију која је потом објављена у свим медијима.

Након што је министар одбране Дамир Крстичевић рекао да су у терористичком нападу рањена тројица хрватских војника, током које је показао и карту локације напада, телевизију Н1 контактирала је званичница НАТО-а Дебра Ричардсон, са молбом да се уклони карта на којој је била уцртана рута кретања нападнутог аутомобила, јер се ради о угрожавању безбједности и објави повјерљивих података.

- Објављена фотографија везана за ту причу је повјерљива и никад није смјела да буде пуштена у јавност - рекла је Ричардсонова, додајући да објава фотографије "угрожава безбједност коалиционих снага у Кабулу".

Ричардсонова је, на питање да ли је контактирала и хрватско министарство, одговорила: "Вјерујем да их НАТО контактира".

- Не знам одакле вам та информација, све што је Хрватска објавила било је потребно и ништа нисмо објавили што је било непотребно и ништа нисмо прекршили, водили смо рачуна о безбједности и водили смо рачуна да хрватска јавност буде информисана - рекао је Крстичевић.