latinica  ћирилица
26/07/2019 |  20:42 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Милића Гај: Обиљежено 78 година од устанка (ФОТО)

Традиционалним збором у Милића Гају код Козарске Дубице обиљежена је 78. годишњица устанка народа Босне и Херцеговине против фашизма у Другом свјетском рату, која се обиљежава 27. јула. Бројне делегације положиле су вијенце на Партизанском гробљу у Кнежици, а централној манифестацији присуствовали су учесници и поштоваоци Народно-ослободилачке борбе, као и званичници.
Дан устанка против фашизма, Милића Гај - Фото: РТРС
Дан устанка против фашизма, Милића ГајФото: РТРС

Устанак 27. јула 1941. године, био је почетак борбе за слободу и опстанак у оквиру Народно -ослободилачке борбе, у којој је немјерљив допринос дао народ Козаре и Поткозарја, поручили су из СУБНОР-а истичући да је то један од најзначајнијих датума народа Кнешпоља.

- На Козари је било један на десет, десет на једног, као и у долини Сутјеске и због тога  вам кажем да је једна захвалност нашим борцима, нашим јунацима да тако кажем. Ето, и моја маленкост је учесник тог НОР-а - каже Раде Џајић, потпредсједник СУБНОР-а Републике Српске.

Херојски подвизи народа Козаре и Поткозарја, никада не смију бити заборављени. Истина о страдањима, мора се преносити с кољена на кољено.

Петар Ђокоћ и Душко Милуновић полажу вијенце

- Надам се да ће у будућности млађи нараштаји знати цијенити шта се дешавало и какве су се трагедије дешавале нашим народима на овим нашим просторима. Често пута то понављају људи који не знају своју прошлост и не знају да корачају у своју будућност и управо се то нама и дешава. Замало смо избјегли катастрофу деведесетих година када се распадала бивша држава Југославија - прича Раденко Рељић, начелник Општине Козарска Дубица.

Устанак је био почетак борбе против фашизма и његовог најмонструознијег облика, хрватског усташтва.

- Овдје су и у борбама изгинули бројни антифашисти, партизани из Народно-ослободилачког покрета, али исто тако масовно је страдало становништво над којим су извршени покољи тако да близина Јасеновца је учинила то да су ови крајеви највећим дијелом цивилног становништва страдали. Веома је значајно да гајимо традиције антифашизма, да се сјећамо наших предака, како и ми не би били заборављени - ријечи су Душка Милуновића, министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске. 

Бројне делегације положиле су вијенце на Партизанско гробље у Кнежици, а у Милића Гају, организован је традиционални народни збор.