latinica  ћирилица
27/07/2019 |  11:35 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Тешки метали пронађени у крви 23 радника БЦ Метал

Тешки метали пронађени су у крви 23 од 29 радника фирме БЦ Метал, која се налази у бањалучкој Пословној зони Инцел, рекао је начелник Одјељења за инспекцијске послове Града Бањалука Јанко Кецман.

- На прегледе је послато 29 запослених БЦ Метала који раде на локацији у Инцелу, од којих су 23 добила лоше налазе. То су радници у производњи, а у крви су им пронађени тешки метали попут олова, цинка и живе у већој количини од дозвољене. Та количина зависила је од тога колико ко дуго ради и на којој позицији - каже Кецман.

Он је додао да само шест радника који се баве канцеларијским и управљачким пословима није било отровано тешким металима, због тога што нису дошли у додир са њима, преноси "Глас Српске".

Према сазнањима овог листа, еколошки инспектор Градске управе Бањалука наредио је 27. маја руководству БЦ Метала да све запослене пошаље на ванредне љекарске прегледе због услова и описа посла у том предузећу, које се, између осталог, бави рециклирањем старих акумулатора, па су радници често у додиру са тешким металима.

У фирми БЦ Метал рекли су да су њихови радници ишли на љекарске прегледе, али тврде да су способни за рад.

- Код четири радника предложена је промјена радног мјеста на шест мјесеци због минималног прекорачења дозвољене концентрације метала у крви - наводе из ове фирме.

Глас Српске пише да је на локацији фирме БЦ Метал пронађена и највећа концентрација пиралена, а њени радници су самоиницијативно ископали контаминирану земљу и извезли је у камионима из Инцела у насеље Чесма, па су је по налогу инспектора поново морали вратити у своје двориште.

Исти извор наводи да ове анализе немају везе са пираленом, јер су радници сада испитивани само на присуство тешких метала, који су, такође, пронађени у већој концентрацији на њиховој локацији.