latinica  ћирилица
27/07/2019 |  14:29 ⇒ 15:25 | Аутор: СРНА

Реализује се војни споразум са Русијом, стигло 10 оклопњака

Министарство одбране Србије саопштило је да се војно-технички споразум, договорен између предсједника Србије Александра Вучића и Русије Владимира Путина, реализује прецизно и у складу са уговореним роковима, те да је стигло 10 оклопних возила пјешадије БРДМ-2. Из Министарства су навели да приликом њиховог ваздушног транспорта, од стране руског превозника, није било никаквих препрека и да је сва техника стигла сигурно и безбједно уз поштовање међународних правила.
Оклопни транспортери БРДМ-2 (фото: sputniknews.com) -
Оклопни транспортери БРДМ-2 (фото: sputniknews.com)

Министарство одбране Србије захвалило је Министарству одбране Русије за досадашњу успјешну сарадњу и досљедно спровођење војно-техничког споразума.

Министарство је је изразило захвалност и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу за пажњу и пожртвовање због кога је Војска Србије опремљенија, а материјални положај њених припадника бољи и сигурнији.

Министарство одбране Русије јуче је демантовало информације румунских власти о наводном блокирању и задржавању бродова са руским оклопним транспортерима који су ишли за Србију.

- Министарство одбране Русије није слало ниједан брод за транспорт војне технике Дунавом у Србију. Све оптужбе о таквим испорукама и наводним задржавањима руског транспорта са оклопним транспортерима од стране Румуније су апсолутна лаж - истиче се у саопштењу руског министарства, које је поручило да се извоз производа војне намјене из Русије у Србију одвија у строгом складу са међународним правом и у оквиру билатералне војно-техничке сарадње.

Раније је Министарство спољних послова Румуније саопштило да та земља није пропустила транспорт са руским наоружањем који се преко Дунава кретао у Србију, због санкција које је ЕУ увела Русији због ситуације у Украјини.

Румунски медији су јавили да је ријеч о 30 тенкова и 30 оклопних возила, које је Русија донирала Србији.