latinica  ћирилица
30/07/2019 |  12:50 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Кошарац: Звиздић на двије столице - жеља Бошњака за доминацијом

Шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому БиХ Сташа Кошарац оцијенио је као политичку дрскост и жељу за доминацијом бошњачке компоненте чињеницу да ће предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић истовремено обављати и дужност предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ.
Сташа Кошарац (Фото: http://vijesti.ba) -
Сташа Кошарац (Фото: http://vijesti.ba)

Кошарац је навео да СДА кочи процес конституисања институција на нивоу БиХ у чему имају подршку дијела међународне заједнице.

- Видљиво је да бошњачка компонента и даље жели да форсира политичку димензију да су институције БиХ само њихове, а на овом примјеру показују ту дрскост. У земљама парламентарне демократије такве праксе нема - изјавио је Кошарац Срни.

Он је напоменуо да је питање уставности оваквих ситуација да један човјек може да буде и предсједавајући Савјета министара и предсједавајући Представничког дома.

- Оваква врста политичке дрскости потпомогнута је и дјелом међународне заједнице која очигледно жели да од бошњачке компоненте направи доминантну компоненту - оцијенио је Кошарац.

Према његовим ријечима, биће инсистирано на томе да се поштују уставни капацитети Републике Српске, да на темељу изборних резултата постоји адекватна заступљеност Српске на нивоу заједничких институција и да се поштује воља бирача из Српске.

- На политичкој сцени је, с једне стране, моделирање негирања уставног капацитета Републике Српске, а с друге стране ту су и подобни Срба који би могли да толеришу овакве политичке ситуације - рекао је Кошарац.

Он је навео да неће бити толерисане овакве девијантне политичке појаве, већ да ће се инсистирати да у складу са Уставом и законима спријече овакве политичке ситуације.

Кошарац је указао на чињеницу да СДА кочи процес конституисања заједничких органа у чему имају подршку дијела међународне заједнице, те свакодневно производи неке нове услове које никада до сада у политичкој пракси нису били присутни на нивоу заједничких институција.

- Та потреба да наставе узурпацију БиХ им је неопходна- Жалосна је чињеница да то пролази поред оних који сједе у институцијама БиХ, а долазе из Републике Српске - СДС и ПДП - који очигледно јесу партнери такве политике на заједничком нивоу - нагласио је Кошарац.

Он је нагласио да оваква ситуација највише дестабилизују институције БиХ и саму БиХ.

- Ако СДА хоће тако да настави, ми немамо ништа против да будемо партнери у томе. Али, јасно је да заједнички ниво БиХ успорава развој Републике Српске, да је ограничава и производи такве политичке односе да нећемо више на тај начин да се бавимо заједничким институцијама, него ћемо своје капацитете усмјерити на демократском, финансијском, економском и привреденом развоју Републике Српске - истакао је Кошарац.

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић 6. августа преузеће од Борјане Кришто из ХДЗ-а предсједавање Представничким домом парламента БиХ, чиме ће руководити и законодавном и извршном влашћу на нивоу БиХ.