latinica  ћирилица
30/07/2019 |  19:43 ⇒ 31/07/2019 | 13:05 | Аутор: СРНА

Китаровић: БиХ је нестабилна земља под контролом милитантног ислама

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је БиХ врло нестабилна и да су је у одређеном погледу преузели људи повезани са Ираном и терористичким организацијама.

- Та земља је данас под контролом милитантног ислама, који је доминантан у одређивању ставова - рекла је Китаровићева, додајући да су неки врло насилни те проваљују људима у домове, преноси хрватски портал Индекс.

Китаровићева је током посјете Израелу и сусрета са израелским предсједником Реувеном Ривлином навела и да је проблем у томе да се избјеглице занемарују.

Она је додала да Хрватска "трпи због мигрантског проблема, који није сасвим сличан ономе у великом дијелу Европе", те да она разликује мигранте од избјеглица.

Китаровићева је рекла да је Хрватска спремна пружити азил избјеглицама, али да и мигранти који траже бољи начин живота морају поштовати међународне границе.

- Мигранти заправо не желе остати у Хрватској, него само доћи до Њемачке - додала је она.

Она је навела да је ријеч већином о афричким или пакистанским мигрантима, који се покушавају пробити преко границе из БиХ.

Реагујући на ову изјаву Китаровићеве, предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је за сарајевски портал Кликс да му је жао што она наставаља са пропагандим активностима на штету БиХ, износећи бруталне неистине, те да је очигледно да није нестабилна БиХ, већ Колинда Грабар Китаровић.

Према његовим ријечима, изгледа, када је ријеч о тим подвалама, то није изузетак већ правило у опхођењу Китаровићеве према БиХ.

- Управо недавно су се показале тачним моје тврдње да Хрватска у БиХ тјера мигранте који никада нису били на територији БиХ, те нетачнима тврдње Китаровићеве да је процес обрнут - додао је Комшић.

Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић оцијенио је да је ријеч о гнусним оптужбама Китаровићеве које нису поткријепљене никаквим доказима.

- Свима у Европи и свијету је јасно да је ријеч о лажима које фабрикује агресивна и ксенофобна политика званичног Загреба према БиХ и Бошњацима која има све елементе фашизма. Изјаве предсједника Хрватске представљају исти онај пропагандни вокабулар којим су се служили осуђени ратни злочинци и руководиоци такозване Херцег-Босне када су покушавали правдати монструозне злочине које су чинили над Бошњацима - рекао је Џаферовић.

Џаферовић је поручио Китаровићевој да се "позабави растућом радикализацијом и милитантним неофашистичким покретима у својој земљи, умјесто да се бави туђим двориштем и нападима с циљем наношења штете угледу БиХ".