latinica  ћирилица
31/07/2019 |  09:08 ⇒ 11:46 | Аутор: Глас Српске

Пиралена у Инцелу има 3.000 пута више од дозвољене количине

На појединим локацијама у бањалучкој Пословној зони Инцел утврђено је да канцерогеног уља пирален има чак 3.000 пута више него што је дозвољено, показале су најновије анализе земљишта са тог подручја у које је Глас Српске имао увид.
Пословна зона Инцел, Бањалука (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија) -
Пословна зона Инцел, Бањалука (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Хемијска анализа земљишта обављена је на укупно 52 локације у Инцелу, од којих је на 21 откривен пирален у прекораченим вриједностима. На тим локацијама послује укупно шест предузећа.

Сви резултати рађени су и упоређивани према Правилнику о дозвољеним количинама опасних и штетних материја у пољопривредном земљишту, с обзиром на то да не постоји правилник за индустријска земљишта.

Тако је, према том акту, максимално 0,2 мг/кг гранична вриједности пиралена (ПЦБ), међутим, на појединим локалитетима на подручју Инцела у површинском и дубинском слоју, односно на дубини земљишта од 25 до 50 центиметара, детектоване су веома високе вриједности ПЦБ-а.

Највеће загађење пираленом, и то у вриједности која премашује 600 мг/кг, откривено је у фирми Лукић инвест, и то на локацијама гдје се некада налазио трансформатор и код контејнера са отпадним бакарним кабловима.

Осим у тој фирми, повишена концентрација пиралена пронађена је и у Пословној зони АД, и то на појединим локацијама у износу од 565 мг/кг, али и у фирмама БЦ Метал, Топ метал, Универзум и СХП Целекс.

У извјештају који је радио Институт за заштиту и екологију Републике Српске, а по налогу еколошке инспекције града Бањалука, а који је у посједу Гласа Српске, наведено је да просјечна измјерена вриједност ПЦБ-а на загађеним локацијама износи 109,31 мг/кг, што је веома висока вриједност и знатно већа од релевантне граничне вриједности у Српској, а посебно од граничне вриједности у другим земљама, која износи свега 0,02 мг/кг.

У овом извјештају је наведено да се не може гарантовати да на локацијама на којима је пронађен пирален у површинском слоју не постоји загађење у доњим слојевима земљишта, јер је уочљиво да на доста локација има наношења материјала и мијешања површинског слоја, што отежава приказ реалне слике загађења.

- Потребно је урадити шири мониторинг на комплетној локацији површинског и дубинског слоја земљишта, те анализирати подземне воде у Инцелу како би се стекла права слика ширења загађења у земљиште, подземне воде и присуство у ваздуху - стоји у извјештају, гдје је истакнуто да у сарадњи са здравственим установама треба процијенити утицај загађења на здравље становништва.

Поред загађења пираленом, указано је и на веома високо присуство тешких метала и да су њихове вриједности на највећем броју локација прекорачене.

- Треба нагласити и да покривеност узорака на локацији Инцела није довољна, јер су урађене 52 анализе, што представља 0,65 одсто анализе по хектару и што не даје праву слику загађења, јер се ради о великој површини од укупно 80 хектара - закључено је у овом извјештају.

Глас Српске раније је објавио да су радници фирме БЦ Метал” која се налази у бањалучкој Пословној зони Инцел, затровани тешким металима, јер је ванредним љекарским прегледима откривено да у крви имају олова, цинка и живе у доста већим количинама од дозвољених.

Др Палексић: Српска нема установу за лијечење од тровања пираленом

Помоћник директора за медицинске послове у Заводу за медицину рада и спорта Републике Српске Весна Палексић каже да у Републици Српској не постоји специјализована установа за лијечење од евентуалног тровања пираленом, као што је то Национални центар за контролу тровања на ВМА у Београду или Институт за медицину рада Србије.

На свим мјестима гдје су радници били изложени пиралену, каже, потребно је извршити процјену ризика и урадити мјере елиминације, а радницима обезбиједити љекарске прегледе.

- Здравствено стање радника који су били изложени пиралену неопходно је пратити најмање 10 година након излагања - објашњава Палексић.

Пирален, како истиче, спада у кумулативне отрове и има системске ефекте тровања, који се могу испољити непосредно након тровања, али и у будућности.

У људски организам доспијева преко коже, удисањем паре или продуката насталих приликом пожара, преко слузнице ока или гутањем. Може оштетити јетру, ендокрини систем, бубреге, нервни систем, а има, како наводи, и потенцијално тератогено и канцерогено дејство. Додала је да су жене посебно осјетљиве на пирален, због дејства на стероидне хормоне, који им у трудноћи може изазвати оштећење плода.

Фирме гдје су утврђене највише вриједности загађења земљишта у Инцелу:

(дозвољена вриједност ПЦБ (0,2 мг/кг) 

Лукић инвест - више од 600

Пословна зона АД - 565 

БЦ Метал - 250

Топ метал - 5,2

Универзум - 3,6

СХП Целекс - 0,9